Articolul VI din Proiectul care prevede acordarea indemnizațiilor pentru lucrătorii din sistemul medical a fost abrogat, joi 3 septembrie, de Guvern. Astfel, lucrătorii medicali care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă nu vor mai primi indemnizații unice de 16 mii de lei, promise anterior de autorități.

Cabinetul de miniștri a aprobat, joi 3 septembrie, o Hotărâre care prevede anularea indemnizației unice de 16 mii lei pentru angajații instituțiilor de stat, care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă.

„Articolul VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr. 124-125, art. 222), se abrogă”, se arată în document.

„Abrogarea art. VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților. Astfel, pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19 și majorat salariul personalului medical cu 30% începând cu 1 septembrie curent”, se arată în nota informativă a proiectului.

Anterior, pe 12 august Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect care prevede ca 7,79 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului să fie alocați administrației publice centrale și locale pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Totodată, președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, că: „Deputații PSRM nu vor vota astfel de modificare și anularea indemnizației de 16 mii de lei. În cazul în care Parlamentul va vota, eu voi întoarce proiectul. Acești bani trebuie să fie asigurați de stat.” 

Pentru a intra în vigoare, propunerea Guvernului trebuie votată de Parlament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!