Au promis agricultorilor mai mulți bani pentru pagubele provocate de secetă, dar au anulat indemnizațiile unice, de 16 mii de lei, promise lucrătorilor medicali, care s-au infectat cu coronavirus. O astfel de decizie a fost luată ieri, la ședința Guvernului.

Potrivit notei informative, medicii sunt deja dotați cu echipamente de protecție, iar salariul le-a fost majorat cu 30 la sută. Așa că nu ar mai fi nevoie de indemnizație. Platforma DA a anunțat astăzi că nu va susține o astfel de modificare, mai ales că numărul infectărilor în rândul lucrătorilor medicali este în creștere. În ultimele zile, sunt înregistrate în medie câte 30 de cazuri pe zi.

SERGHEI PUȘCUȚA, MINISTRUL FINANȚELOR: „Aceste măsuri sunt orientate către producătorii agricoli, beneficiari de compensații pentru diminuarea consecințelor naturale asupra recoltei 2020”.

Au tăiat dintr-o parte, pentru a da în alta. Asta s-a întâmplat ieri, la ședința Cabinetului de miniștri, când a fost abrogată prevederea cu privire la acordarea indemnizațiilor unice lucrătorilor medicali și bugetarilor, care s-au infectat în timpul orelor de muncă. Din acești bani, acum urmează să fie achitate salariile cadrelor didactice și subvențiile din agricultură.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Astăzi venim cu aceste acțiuni suplimentare, agreate cu reprezentanții sectorului agricol, care și ele au un cost bugetar. Domnul ministru a menționat 100 de milioane”.

În nota informativă a proiectului scrie că o astfel de hotărâre „a fost necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților”. Însă, de ce s-a decis anume abrogarea legii în defavoarea lucrătorilor medicali, nu am reușit să aflăm. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ne-a închis telefonul, iar serviciul de presă al Ministerului Finanțelor nu ne-a răspuns la apeluri și nici la mesaje. Nu se știe nici dacă a fost cerută opinia Ministerului Sănătății, pentru o astfel de modificare, Viorica Dumbrăveanu fiind absentă de la ședința de ieri a Guvernului. În schimb, medicii deja se revoltă, întrucât indemnizația de 16 mii de lei a fost un ajutor extrem de important pentru aceștia. Asistenta medicală, Viorica Purice, care s-a infectat încă în primăvară, spune că, deși a primit-o cu întârziere, totuși indemnizația a ajutat-o să achite medicamentele, serviciile comunale și să reușească să trăiască o perioadă fără salariu.

VIORICA PURICE, ASISTENTĂ MEDICALĂ INFECTATĂ CU COVID-19: „Vă imaginați, 39 de zile, eu nu aveam niciun venit de nicăieri. Și foaia de boală am primit-o, undeva peste trei luni. Serviciile comunale, cum spunea că așteaptă, nu mai așteaptă nimic. Am venit și era telefonul închis”.

Acum o săptămână, portalul Sănătate INFO anunța că peste 1600 de persoane au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16.000 lei. Dintre aceștia, 437 sunt medici, 855 – asistenți medicali, 211 – infirmieri și 108 – personal auxiliar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!