Un kilogram de zahăr sau două pâini. Asta ar putea cumpăra pensionarii din majorarea pensiei cu doar un procent, și nu cu trei cum era prevăzut inițial. Supărați, aceștia spun că autoritățile își bat joc de ei și îi i-au în derâdere cu un adaus de doar zece lei, la o pensie de o mie de lei. Responsabilii au explicat că această diferență va fi recuperată din majorarea, cu 200 de lei, a cuantumului ajutorului unic. Acesta va fi oferit cu o lună înainte de alegeri.

Au lucrat câte 30-40 de ani la fabrici și uzine, iar acum au o pensie care abia le ajunge să achite serviciile comunale. Pensionarii, pe care i-am întâlnit astăzi la un oficiu poștal din Capitală, s-au arătat indignați față de majorarea pensiei cu doar un procent. de la 1 noiembrie.

„Cum se poate un procent? Bătaie de joc. Așa hoți până acum nu au mai fost.”

„Bătaie de joc, nici de o mască nu ajunge.”

Pentru că are o pensie mizerabilă și o cheltuie aproape toată pentru medicamente, femeia este nevoită să vândă în stradă tot ce găsește prin gospodărie. Vine la Chișinău din satul Cimișeni, raionul Criuleni.

NINA CALANCEA, PENSIONARĂ: „Niște flori, oleacă de borș, ce să facem. Eu am lucrat la fabrica de păsări, 24 de ani fără întrerupere. Am o pensie de 1500 de lei.-De ce vă ajung acești bani?- Nici nu pot să vă spun, numai du-te și scoate o măsea și dai 300 de lei.”

Femeia spune că a auzit despre majorarea pensiei cu un procent, dar când a făcut un calcul simplu, a înțeles că este o nimica toată.

NINA CALANCEA, PENSIONARĂ: „Iată acuș vă spun ce pot să fac cu 12 lei, să-mi cumpăr un kilogram de zahăr.”

În aceiași situație este și această femeia, care spune că alungată de polițiști de la un colț de stradă la altul, dar nu are de ales.

MARIA, PENSIONARĂ: „Am lucrat 38 de ani și jumătate numai pe deal. De nevoie venim și dacă vii te bârfesc, te fac, deja era mai bine atunci când mă ducem la deal.”

Autoritățile au explicat ieri de ce pensiile vor fi majorate cu doar un procent în loc de trei. Potrivit lor, diferența va fi recuperată din cuantumul ajutorului unic, care a fost majorat de la 700 la 900 de lei. Acesta urma să fie acordat încă în aprilie, dar va ajunge în casele pensionarilor cu o lună înainte de alegerile prezidențiale.

„Două pâini pot să cumpăr, pe două zile. Un procent, au luat și au mărit de la 700 de lei până la 900 și cred că o să ne ducem la alegeri, o să se ducă singuri.”

De ajutorul unic vor beneficia pensionarii care primesc mai puțin de 3000 de lei pe lună. Ar urma să primească acest ajutor unic și persoanele cu pensii pentru dizabilitate, cei de urmaș, pentru vechimea în muncă, dar și alte categorii – în total, peste 600 de mii de persoane.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!