Toate persoanele din Spania care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 sunt testate obligatoriu. În plus, oamenii singuri sună la medicii de familie și anunță că au fost în contact cu o persoană contaminată de coronavirus și cer ajutor. Indiferent de rezultatul testului la COVID-19, persoanele trebuie să stea în carantină 14 zile pentru că simptomele pot apărea și la a zecea zi. Despre aceasta povestește un medic moldovean care de mai mult timp s-a stabilit în Spania și acum lucrează în calitate de medic de familie la Barcelona.

Potrivit lui, protocoalele naționale spaniole în ceea ce privește pandemia de COVID-19 indică asupra faptului că o persoană poate fi considerată sănătoasă la 72 de ore după ce a avut ultimul simptom de COVID-19. „De exemplu, dacă la a zecea zi a avut ultimul simptom, ea încă trei zile trebuie să stea în carantină după care să revină la serviciu”, a precizat Ștefan Botnaru la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Contacții cu persoanele bolnave de COVID-19 se consideră cei care au stat la o distanță mai mică de doi metri, mai mult de 15 minute alături de un bolnav, fără să se protejeze. Această persoană este plasată în carantină și este testată, susține doctorul.

Medicul spune că în Spania cetățenii sunt foarte responsabili și atunci când o persoană este testată pozitiv, ea anunță despre acest lucru atât oamenii cu care a intrat în contact, cât și medicii de familie.

Totodată, potrivit lui, în Republica Moldova una dintre problemele principale este lipsa de încredere atât în existența virusului COVID-19, cât și lipsa de încredere în sistemul medical. „Oamenii trebuie să fie responsabili și să îi anunțe pe toți contacții lor că au avut testul COVID pozitiv”, susține medicul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!