/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Părinții au fost auziți. Regimul de activitate al grădinițelor a fost extins

missing
08 septembrie 2020, ora 20:53

Cerințele a sute de părinți din Capitală au fost auzite. Începând cu această săptămână, ușile grădinițelor sunt deschise și pentru copiii mai mici, începând cu vârsta de patru ani. Totodată, acestea vor activa conform unui program extins și nu doar până la amiază, cum era preconizat inițial. Pentru a reuși și a evita supra-aglomerarea, unele instituții vor fi frecventate pe rând de către copii, câte o săptămână.

„Când vrem să tușim sau să strănutăm, o facem în pliul cotului”.

Astfel au loc acum jocurile copiilor, în aer liber, la grădinița Mugurel din sectorul Botanica. Dacă până la pandemie construiau cu toții castele din nisip, acum au grijă să nu se apropie prea mult unul de altul. Pentru că, știu ei, virusul este foarte periculos.
VOX copii

„Ce înseamnă pandemie? – Înseamnă că trebuie să stăm acasă”.
„Niște microbi foarte răi. Pentru că poate să omoare unii oameni”.
„-Masca trebuie să o purtăm sau nu? -Ba da, că e coronavirus”.

Pentru a limita interacțiunile, copiii vin la grădiniță cu propriile sticluțe cu apă și nu fac schimb de jucării. Totuși, cea mai mare provocare e păstrarea distanței sociale, spun educatorii.

STELA MACARI, EDUCATOARE: „Dimineața vin deodată la mine să mă îmbrățișeze, eu îi salut sau cu piciorușul sau pliul cotului. Unul mi-a arătat așa, Bety iubește să-mi arate semnul dragostei”.

„Ce am vorbit noi o săptămână întreagă? Respectăm distanța! Brațele înainte, menținem distanța”!

Copiii petrec cât mai puțin timp în grupe, chiar dacă sunt dezinfectate la fiecare trei ore. Odată cu activitățile, s-au schimbat mult și viziunile picilor. Anterior, desenau câmpii și flori, iar acum… măști.

„Au vrut să deseneze câte o mască și au ales culoarea în funcție de dispoziție”.

Indiferent dacă se află în grupă sau afară, educatorii poartă măști toată ziua, lucru complicat, mai ales când temperaturile de afară încă amintesc de vară. Iar ca să le schimbe regulat, au seturi de măști numerotate.

ADRIANA DEHTEAR, EDUCATOARE: „Sunt numerotate, le schimbăm o dată la trei ore. Seara le luăm acasă, le spălăm, le călcăm. – Scrie cifra 2, deci e a doua mască pe care o îmbrăcați azi? -Da”.

O altă dificultate, spune directoarea, este și dotarea instituțiilor. Grădinițele au primit câte 30 de litri de soluție dezinfectantă, însă aceasta aproape s-a terminat.

ELENA CHIFORIȘIN, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 98: „Noi am fost dotați cu dezinfectant de primă necesitate, pentru prima lună, cu toate că suntem abia în a doua săptămână și practic le-am epuizat”.

Pe parcursul săptămânii, însă, instituțiile urmează să fie dotate cu soluții noi, ne-au asigurat responsabilii. După mai multe petiții din partea părinților, autoritățile municipale au extins regimul de activitate al grădinițelor până la ora 17:30. Totuși, șefii instituțiilor spun că, fiecare al cincilea părinte încă se teme să-și aducă copiii.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram