Partidul Acasă Construim Europa (PACE) s-a adresat în instanța de judecată pentru că nu a fost înregistrat lista partidelor care își pot înainta un candidat pentru alegerile prezidențiale din acest an. Potrivit membrilor PACE, astfel li s-a lezat dreptul de a participa în scrutinul electoral. Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală susține că pot să-și înainteze candidați formațiunile politice care au fost înaintate înainte de începerea perioadei electorale.

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat astăzi că instanța de judecată a distribuit cazul spre examinare unui judecător care se afla la odihnă. După trei adresări ale reprezentanților partidului, dosarul a fost transferat altor judecători. „Dar nici aici nu s-a oprit istoria, ei nu s-au expus pe fondul cauzei, dar mi-au refuzat această sesizare în litigiul cu CEC pe un motiv inventat, pe care noi credem că, iarăși, a fost făcută la comandă politică”, a spus Cavcaliuc.

Contactată de tv8.md, purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sârbu, a menționat că la alegeri pot participa partidele care sunt înregistrate oficial până la începerea perioadei electorale. „CEC solicită Agenției Servicii Publice lista de partide, anterior a solicitat de la Ministerul Justiției. Respectiv, când a fost aprobată hotărârea cu privire la lista partidelor care pot să participe în alegeri, partidul respectiv nu se regăsea pentru că nu era înregistrat la acel moment”, a precizat Rodica Sârbu.

Potrivit ei, CEC nu a fost citată în acest dosar.

La sfârșitul lunii august, CEC a publicat lista partidelor care pot avea un candidat la prezidențiale. Din listă fac parte 48 de formațiuni politice.

CEC a publicat lista partidelor politice care au dreptul să-și înainteze candidat la prezidențiale

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!