Deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate cer explicații de la procurorul general despre condamnarea fostului șef al SIS, Vasile Botnari în dosarul expulzării celor șapte profesori turci. Igor Grosu și Sergiu Litvinenco îl întreabă pe Alexandru Stoianoglo de ce a fost ținută în secret derularea dosarului și de ce nu a fost contestată sentința Judecătoriei Buiucani.

„Cerem explicații de la procurorul general. De ce a mințit opinia publică? El alaltăieri a spus că a fost condamnat cu suspendare”, a declarat Sergiu Litvinenco de la PAS.

„De ce a ținut în secret derularea examinării acestui dosar. Eu prima dată văd ca o sentință să fie secretă cap-coadă. De obicei, motivarea e secreta, dar partea dispozitivă e mereu publică. Procurorul să ne spună de ce nu a contestat această decizie, pentru că termenul de contestare a expirat, respectiv decizia devine definitivă și irevocabilă”, a menționat Litvinenco.

„Decizia autorităților moldovenești ne șochează prin cinismul său. Mie îmi vine greu să înțeleg cum un dosar de calibrul ăsta să nu fie în vizorul permanent al șefului Procuraturii”, a spus deputatul PAS, Igor Grosu.

Cei doi deputați spun că această situașie trezește bănuieli privind independența Procuraturii.

„Nu cumva procurorul general a fpst influențat de Igor Dodon pentru a avea o abordare penibilă în raport cu acest caz de o gravitate maximă”, a subliniat Grosu.

Amintim că luni, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a spus luni la „Politica” Nataliei Morari că Vasile Botnari a fost condamnat acum o lună la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Declarația șefului PG este contrazisă de decizia instanței, publicată de safenews.md, potrivit căreia Vasile Botnari a fost obligat să plătească doar o amendă de 88 de mii de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!