Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară. Rusia a lovit cu racheta intercontinentală

/VIDEO/ Măștile – o provocare. Cu suportul UE, trei mii de măști speciale vor ajunge la persoanele hipoacuzice din țară

missing
10 septembrie 2020, ora 21:30

Primele două săptămâni de școală au fost o provocare enormă pentru copiii cu deficiențe de auz. Întrucât toți profesorii au fost obligați să poarte măști, aceștia nu au putut să le vadă fețele, astfel că cititul pe buze a devenit imposibil. Nu au putut comunica nici cu oamenii din afara școlii, atunci când mergeau la magazin, de exemplu. În ajutor, însă, le-a venit un antreprenor de la noi, care a confecționat cu sprijinul Uniunii Europene trei mii de măști speciale.

Profesorii de la școala specială nr 12 din Chișinău povestesc că pandemia a venit cu mai multe dificultăți pentru copiii cu deficiențe de auz. Pentru că sunt nevoiți să respecte toate regulile anti-covid, acestora le vine greu să se înțeleagă cu oamenii din cauza măștilor.

GHENADIE, PROFESOR LA ȘCOALA SPECIALĂ: „Nu a fost contact deplin, nu înțelegeau profesorul. Da, sunt gesturi, dar e important să vadă și mișcările buzelor.”

Uniunea Europeană a venit cu un ajutor în valoare de 110 mii de lei, procurând măști speciale. Acestea au plastic transparent în dreptul gurii și sunt de mare ajutor, pentru persoanele hipoacuzice, mai ales că în limbajul semnelor există mai multe cuvinte care pot fi deosebite doar datorită mișcării buzelor.

PETER MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHIȘINĂU: „Colegii mei de la delegația UE au lucrat foarte repede ca să identificăm posibilitatea cum putem să susținem prin proiectele noastre.”

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Lucrurile simple și de primă necesitate au devenit o adevărată problemă pentru persoanele cu deficiențe de auz, de când măștile usnt purtate de toată lumea peste gură. Aceștia nu mai pot citi pe buze și nu se înțeleg cu oamenii din jur. Pentru a fi auziți, e nevoie de o mască specială, datorită căreia pot vedea articulația buzelor.”

Măștile, deși au platic la mijloc, nu sunt mai puțin comode, spune producătorul.

IGOR HÂNCU, ANTREPRENOR: „Este la fel ca și cu masca clasică, pentru că are două straturi de textil. Noi am pus pe interior un strat mai subțire ca să fie mai ușor. Sperăm ca în următorul lot să le punem chiar și filtre.”

În semn de mulțumire, copiii au dansat, chiar dacă că nu au auzit muzica.

Din lotul de 3000 de măști, 160 au fost donate școlii. Celelalte vor ajunge în instituțiile sociale din întreaga țară. O problemă este și faptul că nimeni nu știe exact de câte măști este nevoie.

NATALIA BABICI, PRIM-VICEPREȘEDINTE, ASOCIAȚIA SURZILOR: Noi nu avem informația câți copii sunt în RM, deoarece nu se face așa o statistică. Nimeni nu face.

Potrivit Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova în ţara noastră sunt peste 5000 de persoane cu deficienţe de auz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.