/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Votat de Parlament, în prima lectură. BNM va prelua de la CNPF unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar

missing
10 septembrie 2020, ora 18:20

Banca Națională a Moldovei (BNM) va prelua de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Deputații au votat, joi, 10 septembrie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, și anume – a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei și Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Modificările prevăd atribuirea Băncii Naționale a Moldovei a competențelor de licențiere, autorizare, emitere a avizului pentru înregistrarea de stat, reglementare și supraveghere a activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.

În prezent, atribuțiile respective sunt exercitate de CNPF. În urma adoptării legii, autoritatea acesteia se va extinde asupra emitenților de valori mobiliare, participanților profesioniști la piața financiară nebancară și investitorilor pieței de capital, fondurilor nestatale de pensii.

Intrarea în vigoare a prevederilor este preconizată la 1 iulie 2023. Perioada de tranziție este necesară pentru organizarea de către BNM a activității sale în condițiile supravegherii noilor sectoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram