Toți tinerii care au absolvit instituțiile de învățământ din țară și de peste hotare în domeniul educației vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizații. Astfel, de aceste indemnizații vor beneficia nu doar absolvenții care și-au făcut studiile la buget, dar și cei încadrați în bază de contract. În acest sens, a fost votat, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului educației, în cadrul ședinței plenare a legislativului.

Proiectul prevede acordarea indemnizațiilor și repartizarea în câmpul muncii a tuturor absolvenților învățământului superior și profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterțiar de stat atât naționale, cât și din străinătate, atât pe locuri cu finanțare de la buget, cât și cu taxă de studii. Acest modificări au drept scop motivarea și susținerea tinerilor specialiști pentru a activa în calitate de cadru didactic, precum și soluționarea problemei de asigurare a sistemului educațional cu cadre didactice”, menționează autorul inițiativei legislative, deputatul Vladimir Bolea.

Potrivit modificărilor, absolvenții instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic din țară și de peste hotare în domeniul de studii educație sau unul echivalent, care și-au făcut studiile pe locuri cu finanțare de la bugetul de stat sau cu taxă de studii, indiferent de forma de învățământ și care vor fi încadrați în instituțiile de învățământ prin repartizare de către Ministerul Educației vor beneficia, în primii trei ani de activitate didactică, de indemnizații în modul stabilit de Guvern.

Din anul 2019, în baza unei hotărâri de Guvern, indemnizaţiile sunt achitate în primii 3 ani de activitate, în mărime de 40 mii lei anual pentru tinerii specialişti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior şi în mărime de 32 mii lei anual pentru tinerii specialişti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ profesional tehnic postsecundar, încadraţi în instituţiile de învăţământ în primii trei ani după absolvirea acestora.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!