/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Cine este magistratul care a pronunțat sentința lui Botnari, fost șef SIS. L-a condamnat și pe Filat la cei 9 ani de închisoare

missing
12 septembrie 2020, ora 07:22

Magistratul care l-a condamnat pe fostul șef SIS, Vasile Botnari la plata unei amenzi de 88 de mii de lei în dosarul expulzării celor șapte profesori turci este Andrei Niculcea, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Numele acestuia a fost dezvăluit de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, la ediția de aseară a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Andrei Niculcea este fost procuror. În 2015, acesta a fost numit judecător la Judecătoria Buiucani pe un termen de 5 ani. În iulie anul curent, Andrei Niculcea a fost promovat în funcție de Consiliul Superior al Magistraturii până la atingerea plafonului de vârstă.

De asemenea, Andrei Niculcea, împreună cu magistratul Sergiu Lazăr de la aceeași instanță, au făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Cei doi au examinat și cererea avocaților lui Filat de revizuire a sentinței sale.

Tot Andrei Niculcea este cel care l-a condamnat pe Ilan Șor, în prima instanță, în dosarul legat de frauda bancară, la 7 ani de închisoare. Asta în timp ce procurorii au cerut 19 ani de pușcărie pentru fostul primar de la Orhei. Judecătorul a stabilit atunci că firmele lui Șor au rambursat creditele în valoare de două miliarde de lei, iar în dosar nu sunt dovezi că banii din BEM au ajuns la dispoziția lui Șor.

Amintim că fostul șef SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci. Potrivit deciziei Judecătoriei Buiucani, Botnari este privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani.

Luni, însă, șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo a spus la „Politica” Nataliei Morari că Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.

Ulterior Procuratura Generală (PG) a anunțat că a dispus inițierea unei anchete de serviciu cu privire la prestația procurorului care a gestionat cazul fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram