/VIDEO/ Nici astăzi nu se știe când va fi deschisă Arena Chișinău. Responsabilii susțin că e nevoie doar de construcția căilor de acces

15 septembrie 2020, ora 21:32

Timpul s-a oprit în loc, la Arena Chișinău. Complexul sportiv urma să fie dat în exploatare încă acum un an, dar evenimentul a fost amânat pentru primăvara trecută, lucru care așa și nu s-a mai întâmplat. Nici astăzi nu se știe când Arena ar putea fi deschisă. Responsabilii ne-au spus că e nevoie doar de construcția căilor de acces, despre care Ziarul de Gardă a scris, recent, că ar costa trei milioane de euro. La ultima ședință a Parlamentului, deputații din PAS și PPDA au comparat complexul cu „un coteț construit în grădină” și au cerut audierea ministrului Economiei pe acest caz. Solicitarea, însă, a fost respinsă.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:Deja de mai mult timp muncitorii nu mai sunt văzuți pe teritoriul arenei Chișinău. Și asta pentru că responsabilii ne-au spus că lucrările de construcție au fost finalizate în proporție de 90 la sută iar pe timp de pandemie nimic nou nu s-a prea făcut. Și noi nu am avut acces pe teritoriu”.

Deși, anterior, după vizitele lui Igor Dodon, Ion Chicu și Ion Ceban, la Arena Chișinău, au fost publicate mai multe fotografii și imagini video cu sălile sportive și alte încăperi, astăzi, administrația ne-a explicat că am putea intra pe teritoriu, dar fără cameră.

„Nu putem. Sunt niște cauze, aspecte comerciale, până o să ne lansăm, că pentru noi nu e bine”.

Inițial, se spunea că Arena va fi inaugurată în octombrie 2019, însă existau dificultăți la conectarea la gazele naturale, apă și canalizare. Atunci, statul și-a asumat obligația să achite 1,5 milioane de euro în plus, pentru aceste facilități, și a fost anunțat un alt termen pentru deschidere.

IGOR DODON, PREȘEDINTE:Am discutat să facem deschiderea oficială la începutul lunii mai, pe data de 1 mai”.

Acum însă, nimeni nu știe când va fi inaugurată Arena Chișinău.

„Din cauza că nu avem drumuri de acces, legislația nu ne permite să ne deschidem, obiectul nu e funcțional”.

Iar ca drumurile de acces să fie construite ar mai fi nevoie de circa trei milioane de euro. Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, responsabilii au povestit că o piedică este și faptul că terenurile pe care trebuie construite aceste drumuri sunt în proprietate privată, iar pentru exproprierea acestora e nevoie de hotărâri de Guvern și voturi în Parlament. Administratorul Arenei însă nu vede o problemă în acest fapt.

EDUARD CALANCEA, ADMINISTRATOR, ARENA CHIȘINĂU:Nu am avut pretenții foarte mari din partea proprietarilor. Dumnealor înțeleg că obiectul e important, e necesar. Acum se caută soluții practice pentru a rezolva”.

În schimb, proprietarii terenurilor nu sunt atât de optimiști.

MIHAI TRIBOI, JURIST, COMPANIA PROPRIETARĂ A TERENULUI:Intenționăm să mergem în instanță, prin care o să solicităm repararea prejudiciului cauzat și eliberarea terenului”.

Săptămâna trecută, deputații de la PPDA și PAS au cerut audierea ministrului Economiei pe marginea acestui subiect.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PPDA:O schemă, după mine criminală și noi vedem că tot mai multe cheltuieli avem și tot mai prost este gestionată situația și capătul nu se vede”.

Propunerea nu a acumulat numărul suficient de voturi. Astfel că ministrul nu s-a prezentat în Parlament. Socialiștii au declarat că organele de drept desfășoară investigații și e prea devreme să fie trase concluzii. Suma inițială pentru construcția Arenei Chișinău, indicată în contractul de parteneriat public-privat, este de 43 de milioane de euro. Aceasta însă va crește cu peste cinci milioane de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram