PAS cere CEC-ului să anuleze de urgență noua circulară privind finanțarea campaniei prezidențiale. Circulara, care a fost propusă de către secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, prevede că partidele politice nu sunt concurenți electorali și nu își pot finanța candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit lui Sandu, acest lucru ar împiedica concurenții electorali să organizeze o campanie competitivă. În același timp, Lebedinschi spune că acuzația nu este altceva decât un joc politic murdar. 

„Ieri am primit o circulară de la Comisia Electorală Centrală care ne-a lăsat mască. În ultimele 2 luni, 316 oameni au donat la PAS – donații de 50 de lei, de 100 de lei, de 1000 sau de 5000 de lei, câteva chiar și de 20 de mii de lei. Oamenii fac donații chiar și în perioadă de criză pentru că vor, foarte tare vor să scăpăm țara de hoți și să facem ordine în țară. Strângem bănuț cu bănuț ca să putem ajunge cu mesajele noastre la cât mai multă lume, mai ales că trebuie să acționăm într-o situație de acces inegal la mass-media. Însă decizia CEC-ului dictată de Lebedinschi încearcă să ne blocheze, așa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat și economisit până acum de la oameni în mod transparent și legal ”, a precizat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai adăugat că ieri, 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, aprobată la propunerea fostului consilier al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună zi de zi, de mai multe săptămâni și luni, nu pot fi folosiți în campanie: „Ceea ce zice CEC este că trebuie să stăm cuminți și să așteptăm ziua de 1 octombrie și doar atunci să începem strângerea de fonduri pentru a face campanie.

„Adică dacă nu ești Igor Dodon care își finanțează campania din „kulioace”, intri cu 0 bănuți pe cont în campanie. Te apuci de colectare de fonduri pe 1 octombrie și dacă aduni câte 50- 100 de lei poate până la 27 octombrie strângi niște bănuți pentru a tipări un pliant. Și îți mai rămâne o zi să-l distribui în toată țară. Foarte serioasă campanie”, mai adaugă Maia Sandu.

În același timp, vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a explicat aspectele juridice prin care demonstrează că CEC face jocul lui Dodon: „În 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanțele lor din alegerile prezidențiale. Și nu doar că s-a scris în lege, ci această prevedere s-a executat. CEC-ul lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidențiale din 2016. Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidențiale? Avem și legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-și susțină inclusiv financiar candidații în alegeri. Fără a exista vreo excepție pentru alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale apare atât denumirea partidului, cât și a candidatului propriu-zis. Așa s-a întâmplat în 2016 și tot așa, în mod normal, trebuie să se întâmple în 2020. Codul electoral conferă partidelor politice dreptul de a-și desemna candidați în alegerile prezidențiale. Și majoritatea partidelor și-au desemnat candidații, iar Comisia Electorală Centrală a acceptat actele de la partidelor politice”.

Deputatul a mai precizat că CEC face jocul lui Igor Dodon, deoarece el nu este candidat PSRM în alegeri, deci PSRM nu este concurent, prin urmare și-a propus să excludă din procesul electoral și toate celelalte partide.

În același timp, Maxim Lebedinschi spune că acestea nu sunt altceva decât declarații politice a unui concurent electoral care însearcă să-l intimideze: „CEC este un organ independent, iar toate deciziile se iau prin votul majorității membrilor. Subliniez că, necesitatea acestei circulare a intervenit în urma examinării rapoartelor grupurilor de inițiativă, unde s-a atestat că mai multe grupuri de inițiativă au depășit plafonul prevăzut de lege. Accentuez că în anul 2016 au fost exact aceleași reguli de joc fără careva modificări, cu excepția plafonului donațiilor din partea persoanelor juridice. Modificarea plafonului care în anul 2016 era de o sută de salarii a fost modificat până la 12 salarii la inițiativa acelor politicieni care vin cu învinuiri la adresa mea personal. Pentru a nu admite sancționări abuzive sau careva reguli necerte, CEC a emis această circulară. Subliniez că declarațiile Maiei Sandu sunt niște falsuri, care spune că concurenții electorali nu pot acumula bani decât la începerea campaniei electorale. Concurenții electorali din momentul înregistrării au dreptul să-și deschidă contul cu mențiunea „Fond electoral” și să înceapă colectarea mijloacelor necesare pentru campania electorală. Toate învinuirile la adresa mea sunt niște mecanisme de justificare a propriilor probleme”, a subliniat Lebedinschi.

Solicitată de tv8.md pentru o reacție, Carmena Sterpu, purtătoarea de cuvânt al președintelui, a declarat următoarele: „Să aștepte începerea campaniei electorale, să nu se grăbească cu mesaje populiste de pe ACUM”..

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!