Fostul șef al SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci. O confirmă extrasul din decizia instanței de judecată publicată de Judecătoria Chișinău. Potrivit acestuia, Botnari este privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani.

Conform extrasului sentinței, procurorul a pledat pentru a-l recunoaște vinovat pe Vasile Botnari de comiterea abuzului în serviciu, de către o persoană cu funcție publică. A cerut o pedeapsă sub formă de închisoare de trei ani, cu ispășirea acesteia într-o închisoare de tip semi-închis. De partea cealaltă, avocatul și clientul său au solicitat aplicarea unei pedepse minime, sub formă de amendă. Într-un final, judecătorul a decis să-l sancționeze pe Vasile Botnari cu amendă de 88 de mii de lei și cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de cinci ani.

Eu sunt mulțumit de lucrul pe care l-am făcut pe acest dosar. În ceea ce privește soluția care a fost adoptată, nu pot să spun dacă sunt sau nu mulțumit”, afirmă VASILE NICOARĂ, AVOCATULUI LUI VASILE BOTNARI.

Deși sentința putea fi atacată timp de 15 zile, procurorul nu a făcut acest lucru. Din această cauză, conducerea Procuraturii Generale a dispus o anchetă de serviciu pentru a afla ce motive au stat la baza acestei decizii. Pe lângă amendă, Vasile Botnari a achitat benevol în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CEDO și aproape 350 de mii de lei în folosul Serviciului de Informații de Securitate pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia. În documentul publicat se spune că Vasile Botnari nu este angajat în câmpul muncii. Am încercat să analizăm declarațiile sale de avere, de pe timpul când deținea funcții publice, pentru a vedea ce avere avea acesta și dacă dispunea de suma de bani, achitată, însă acestea nu sunt disponibile pe ste-ul Agentiei Nationale de Integritate. Acum câteva zile, sentința primită de Vasile Botnari a fost contestată la Curtea de Apel de soția unuia dintre profesorii turci, expulzați din țară acum doi ani, care a aflat despre asta după declarațiile procurorului general la emisiunea Politica Nataliei Morari.

/VIDEO/ Dosarul expulzării profesorilor turci. Soția unui profesor turc, la Cutia Neagră: „Lui Botnari cineva i-a ordonat. El nu ar fi făcut-o pur și simplu.”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!