/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Furculiță, despre investigația TV8 privind lista cu alegători fictivi din Rusia: „Nu cunosc că anume socialiștii să se fi ocupat cu astfel de exercițiu”

missing
16 septembrie 2020, ora 13:09

Președintele Fracțiunii Partidului Socialiștilor în Parlament, Corneliu Furculiță, susține că persoana care a colectat semnăturile cu persoanele care pe 1 noiembrie urmează să voteze în Federația Rusă ar trebui să răspundă în fața legii, dacă se va constata că a introdus fraudulos cetățeni în aceste liste. Declarația socialistului vine după ce echipa emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 a publicat ieri o investigație în care arată că în listele care au fost depuse la CEC au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura sau care nu intenționează să meargă în Rusia.

Contactat de tv8.md, Corneliu Furculiță, a menționat că nu cunoaște cine a depus la Comisia Electorală Centrală aceste liste și că nu are vreo atribuție la acest subiect nici el, nici fracțiunea PSRM.

Din câte eu cunosc, aceasta este o procedură electorală care se execută de către cetățeni, indiferent de apartenența lor politică. Nu cunosc că anume socialiștii să se fi ocupat cu astfel de exercițiu. Nu cunosc, nu am văzut acele liste. Dumneaei, probabil, a făcut asta din inițiativă civică, personală. Nu pot să vă spun pentru că nu o cunosc nici pe dumneaei, nici materialele despre care vorbiți”, a declarat politicianul.

Totodată, șeful fracțiunii susține că chiar dacă această persoană, care a colectat semnăturile ar fi introdus fraudulos persoane în liste, ea însăși trebuie să răspundă. „Partidul Socialiștilor și oricare alt partid ca entitate juridică poartă responsabilitate pentru activitățile membrilor lor doar atunci când ei sunt mandatați pentru astfel de activitate. Din Partidul Socialiștilor sau sunt votanți sau sunt membri sau susținători în jur de 40-50% din populația care votează din Republicii Moldova și atunci ce facem?”, a menționat deputatul.

În opinia lui, CEC este o entitate care activează în limitele unui cadru legislativ și urmează să se expună pe marginea acestui subiect. „Eu pot doar să operez cu documente pe care le văd în față. În cazul în care văd o decizie a CEC în care se spune că este implicat nemijlocit partidul, atunci o să răspund, în cazul în care este implicată o persoană, răspunde persoana”, a conchis socialistul.

Amintim că ieri, echipa emisiunii „Cutia Neagră” a publicat o investigație care arată faptul că unele pesoane nu au semnat în listele de moldoveni depuse la CEC potrivit cărora ar intenționa să voteze în Federația Rusă pe 1 noiembrie, la alegerile prezidențiale. Jurnaliștii de investigație au analizat mai multe liste depuse la CEC și au identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

De când a fost lansat procesul de înregistrare prealabilă a moldovenilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, societatea civilă vorbește despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă și atenționează că socialiștii și Igor Dodon ar pune la cale o schemă pentru falsificarea rezultatelor scrutinului prezidențial.

/INVESTIGAȚIE. VIDEO/ Operațiunea „Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram