Patru romane de debut au fost selectate pe lista scurtă a Booker Prize 2020, cea mai prestigioasă distincţie literară britanică, a anunţat marţi juriul în cadrul unei conferinţe virtuale desfăşurate în Londra, informează bbc.com.

În total pe lista scurtă au fost incluși 6 scriitori.

Cei şase scriitori prezenţi pe lista scurtă sunt: Diane Cook, cu volumul „The New Wilderness”, Tsitsi Dangarembga, pentru romanul „This Mournable Body”, Avni Doshi, cu „Burnt Sugar”, Maaza Mengiste, pentru „The Shadow King”, Douglas Stuart, cu volumul „Shuggie Bain” şi Brandon Taylor, pentru „Real Life”. Patru dintre aceste volume sunt romane de debut.

Competiţia în vederea decernării Booker Prize este deschisă romanelor scrise în limba engleză de scriitori de orice naţionalitate şi publicate în Regatul Unit sau Irlanda în perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020.

Tematica volumelor nominalizate pe lista scurtă este extrem de variată, de la poveşti despre schimbările climatice, vicisitudinile vieţii în Zimbabwe, la demenţă sau femei-soldaţi din Etiopia, în 1935.

„Numele celor şase scriitori de pe lista scurtă au venit într-un mod neaşteptat, vocile şi personajele au rezonat cu noi toţi chiar dacă într-un mod foarte diferit”, a spus Margaret Busby, preşedinta juriului din acest an. „Suntem încântaţi să putem difuza aceste cronici ale unei umanităţi creative către o audienţă globală”.

În 2019, Booker Prize a fost câştigat de scriitoarea canadiană Margaret Atwood şi autoarea anglo-nigeriană Bernardine Evaristo, care au fost recompensate pentru romanele „The Testament”, respectiv, „Girl, Woman, Other”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!