În timp ce societatea civilă vorbește despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă și atenționează că socialiștii și Igor Dodon ar pune la cale o schemă pentru falsificarea rezultatelor scrutinului prezidențial, iar echipa emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 a publicat o investigație în care arată că în listele care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura pentru a vota în Rusia, șeful statului spune că: „mi-ar fi foarte interesant dacă se va depista că o bună parte din înregistrările online din țările Uniunii Europene au fost făcute prin IP-ul computerelor de la Chișinău.”

„Au depus cereri de înregistrare de deschidere a secțiilor de votare în Rusia cinci mii sau șase mii de oameni, dar în Europa sunt vreo 45 sau 50 de mii de oameni. Păi stați să vedem despre ce falsificare este vorba. Despre ce cereri ar putea fi vorba dacă ele trebuie verificate. Și eu am cerut în calitate de președinte al Republicii Moldova… organelor să facă investigație și să spună foarte clar cum au fost depuse aceste cereri… M-am autosesizat și eu. Și mie mi-ar fi foarte interesant dacă se va depista că o bună parte din înregistrările online din țările UE au fost făcute prin IP-ul computerelor de la Chișinău. Și atunci tot o să apară o întrebare, ce se întâmplă”, a declarat Igor Dodon la postul Prime TV.

Amintim că, doar în câteva zile de când a fost lansat procesul de înregistrare prealabilă a moldovenilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la viitoarele alegeri.

„Cutia Neagră” a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!