Parlamentul European nu recunoaște scrutinul din 9 august din Belarus și îl declară invalid, scrie euronews.com și Europa Liberă.

Totodată, a fost adoptată o rezoluție în Parlamentul European cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă și 82 de abțineri.

„Aleksandr Lukașenko nu are niciun mandat politic sau moral de a intra în relații contractuale viitoare în numele Belarusului, inclusiv cu autoritățile ruse, care ar putea afecta suveranitatea Belarusului”, se arată în rezoluția Parlamentului European, scriu sursele citate.

Mai mult, se cere organizarea rapidă de noi alegeri prezidențiale care să se desfășoare sub supravegherea internațională a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Biroului Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), în prezența observatorilor internaționali, notează sursa.

„Scrutinul din 9 august a fost marcat de „nereguli constante, intimidări și dese îngrădiri ale dreptului de vot, falsificarea documentelor de la secții de votare și falsificare pe scară largă a rezultatelor votului”, mai scriu sursele.

Amintim că în Belarus au izbucnit proteste în masă după ce preşedintele Lukaşenko a fost acuzat de fraudarea scrutinului, acuzaţie pe care acesta o respinge.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!