Mărimea plăților informale efectuate anual de către părinți în învățământul general constituie 782 de milioane de lei anual, se arată într-un studiu prezentat de Institutul de Politici Publice.

Totodată, în raport se arată că „părinții plătesc anual circa 232,8 de milioane de lei pentru cărți și caiete suplimentare, 332,6 de milioane de lei pentru lecțiile individuale în școală sau în afara ei, 44,8 de milioane de lei pentru cadourile oferite cadrelor didactice, 90,5 de milioane de lei pentru manifestațiile școlare, 77,9 de milioane lei pentru cercurile și secțiile sportive. Pentru examene și note mai bune se plătesc circa 3,9 de milioane de lei”.

Ponderea părinților care declară că plățile din școli reprezintă pentru familiile lor o povară financiară este de circa 35%.

„În rândul părinților persistă temerile referitoare la faptul că refuzul de a plăti va avea consecințe negative pentru propriii copii. Astfel de temeri au fost raportate de circa 15% dintre respondenți”, se arată în studiul prezentat astăzi.

Sondajul a fost efectuat în vara anului curent, pe un eșantion de 1100 de respondenți. Marja de eroare a sondajului constituie ± 3%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!