/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Inspecții (ne)efective. După o lună de la inspecția primarului Ceban, lucrurile au rămas neschimbate în sectorul Botanica

missing
17 septembrie 2020, ora 20:25

A trecut mai bine de o lună de la inspecția primarului în sectorul Botanica. Atunci, Ion Ceban, cu jurnaliștii după el, a vorbit public despre mai multe nereguli descoperite în zonă – tomberoane pline cu gunoi, subterane în stare dezastruoasă, scări distruse, zeci de panouri publicitare și gherete. Edilul l-a atenționat pe pretor, cerându-i să soluționeze problemele cel mai scurt timp. Așa-zisa inspecție însă nu a schimbat mult situația. Astăzi le-am găsit pe toate aproape la locul lor.

Lucrurile, dacă comparăm cu un an în urmă arată cu totul diferit, și la capitolul curățenie și infrastructură”.

La mijlocul lunii august, primarul a inspectat  sectorul Botanica al Capitalei, iar ulterior, internetul a fost invadat cu știri de la așa-zisul eveniment. Atunci, cu presa după el, Ion Ceban a rămas indignat de mai multe probleme din zonă.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Acum o lună primarul a postat mai multe fotografii cu gheretele din spatele meu, declarând că duce o luptă aprigă cu acest tip de comerț. Le-am găsit însă pe toate la locul lor, funcționând fără impedimente”.

Deja au învechit aceste gherete. Când au fost puține magazine și puține produse au fost actuale, acum deja nu”.

Atunci, primarul s-a arătat deranjat și de curățenia din sector, mai ales de tomberoanele pline până la refuz și gunoiul aruncat la fiecare pas. Astăzi, situația era la fel.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Nu sunt deloc satisfăcut de lucrările care se fac de salubrizare”.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „O altă problemă despre care a vorbit primarul este cea a panourilor publicitare. Acesta a declarat că ele sunt prea multe și chiar prezintă pericol pentru siguranța rutieră, întrucât sustrag atenția soferilor. La mai mult de o lună după inspecție, în intersecția bulevardului Dacia cu strada Hristo Botev, am numărat exact 17 panouri”.

Doar stația lângă care edilul apare în fotografii a suferit schimbări. De exemplu, a fost amenajat trotuarul. Oamenii care locuiesc în preajmă spun însă că au fost create alte incomodități, precum bordurele prea ridicate.

Dacă va trece un pieton, o mămică cu cărucior, un invalid, cum vor trece? Atâți oameni au căzut deja aici!

Apoi, primarul a mers cu inspecția spre mijlocul bulevardului Dacia, unde a găsit scări distruse. Nici până astăzi nu au fost reparate.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Și acest microbuz abandonat deja de mai mult timp se afla aici și când a avut loc vizita primarului. Însă nimic nu s-a schimbat. Ion Ceban doar a postat câteva fotografii cu acesta pe rețelele sociale”.

În imaginile video apărute după inspecție, Ceban pare nemulțumit și de comerțul ambulant din zonă, însă vânzătorii ne-au  spus, sub protecția anonimatului, că primarul nici nu s-a apropiat atunci de ei, deși l-au rugat să discute problemele cu care se confruntă.

Lui domnul Ceban i-am scris pe Facebook, îl întreb de ce nu s-a apropiat când a venit aici la construcție. Numai a filmat de departe că a vrut să arate la lume. – V-a răspuns? – Nu”.

Comercianții spun că, de când piața din preajmă a intrat în reconstrucție, sunt nevoiți să iasă în stradă, dar sunt fugăriți și de aici. Mai mult, ei spun că și obținerea actelor permisive le dă bătăi de cap.

Am venit să vând un bostan și niște ouă, să-mi fac de pâine și mă alungă. Ne-am dus dincolo, ne-au alungat”.

Trei kilograme de roșii am. – V-au dat legitimație? – Nu. Au zis să aduc documentele pe pământ și peste două săptămâni să vin să iau documentul. Peste două săptămâni dă oleacă frigul și ele s-au dus cu totul”.

Și trecerile subterane au ajuns atunci în vizorul primarului.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Mai mult de o lună în urmă primarul îi arăta pretorului sectorului Botanica această gaură imensă din mijlocul unei scări unei treceri subterane. Însă și astăzi oamenii sunt nevoiți să facă acrobații ca să treacă peste ea”.

Tot așteptăm că vor fi shcimbări dar tot aici suntem”.

Foarte rău, putem cădea jos. Ne rupem picioarele, mâinile”.

Ion Ceban s-a arătat interesat și de soarta havuzurilor de pe bulevard.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Ați văzut și havuzurile extraordinare. Extraordinare au fost acum câteva zeci de ani în urmă. A pus mâna pe aceste havuzuri un fost funcționar, un fost viceprimar”.

Peste o lună însă, peisajul a rămas același. Întrebat de ce aproape nimic nu s-a schimbat de la inspecția din august, primarul ne-a spus că e nevoie de un mai mult timp și că mereu există loc de mai bine.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Schimbări sunt, oricum nu este rapiditatea acestor schimbări așa cum mi-aș fi dorit eu. Unii se descurcă mai bine, alții mai rău, important e că lucrurile se mișcă înainte”.

Am încercat să obținem și un comentariu de la pretorul sectorului Botanica, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Anterior, Boris Prepelița a fost sancționat cu mustrare, iar primarul a solicitat ca acesta să fie lipsit de salariul pentru o lună, după ce au fost depistate mai multe nereguli în parcul Valea Trandafirilor.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram