/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ „Rochiile nimănui”. Deși nunțile pot fi deja organizate, saloanele de mariaj continuă să fie la pământ

missing
19 septembrie 2020, ora 22:40

De o săptămână, nunțile nu mai sunt o ilegalitate în Republica Moldova și pot fi deja organizate, însă chiar și așa, saloanele de mariaj continuă să fie la pământ. Spre disperarea celor care dețin saloane de mariaj, care spun că nu au mai văzut așa ceva de când sunt pe piața nunților.

Sunt luni întregi de când mirii nu le mai bat la ușă, pentru că majoritatea fie și-au reprogramat petrecerile pentru anul viitor sau au optat pentru ținute lejere, ce pot fi găsite în orice magazin vestimentar. Așa că, rochiile de mireasă sunt admirate, în saloane, mai mult de vânzători. Nici prețurile reduse chiar și de trei ori nu îi atrag pe clienți.

PATRICIA PAULENCU, PROPRIETARA UNUI SALON DE MARIAJ: „Evident că simțim și noi ca și toți vânzătorii și prestatorii de servicii că anul acesta e un pic.. nu un pic, dar mult mai complicat, dar încercăm să ne ținem pe picioare.”

Pentru familia Paulencu, afacerea cu rochiile de mireasă este un bussines pe care îl transmite de la o generație la alta. Patricia administrează un salon de mariaj, împreună cu sora și cu mama lor. Sunt în acest domeniu de 30 de ani, iar rochiile pe care le creează nu se aseamănă una cu alta: fie se remarcă prin simplețe, fie au alură de prințesă, numai bune pentru un bal. Dacă până acum, sezonul nunților le rotungea veniturile, de data aceasta s-au pomenit în fața unui colaps.

PATRICIA PAULENCU, PROPRIETARA UNUI SALON DE MARIAJ: Majoritatea nunților în Republica Moldova au fost anulate pentru anul viitor, dar mai sunt și din ăia curajoși, care totuși nu și-au anulat evenimentul. Nu am pierdut speranța și ne mai pică și nouă câteva mirese.

În încercarea de a atrage clienți, femeile au decis să reducă prețul la rochiile de mireasă. În unele cazuri chiar și de trei ori. O altă soluție, care a funcționat cât de cât, a fost să propună spre vânzare rochii albe, lejere, ce pot fi purtate atât de mirese, cât și cu alte ocazii.

PATRICIA PAULENCU, PROPRIETARA UNUI SALON DE MARIAJ: „Dacă anul trecut puteam să vindem rochii și de 600-700 de euro, anul acesta până la 250-300.. 400-maxim!”

Bate vântul a disperare și în salonul acestei femei. În decurs de o săptămână, în medie, poate să aibă doar un singur cumpărător. De patru ori mai puțin, dacă e să comparăm cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Din cauza pandemiei, vânzările au scăzut, nu știu… Foarte puțini. Nunți parcă sunt, dar vânzări nu sunt. Prețurile le-am scăzut în acest an, de principiu. Aproape că le dăm pe degeaba.”

Și buticurile cu rochii de mirese, amplasate în piețe, duc lipsă de clienți. Multe și-au pus lacăt la ușă. Dacă înainte, aici erau în jur de 20 de buticuri, numărul lor s-a redus de aproape trei ori. Iar din această cauză, oamenii nu au nici cu ce achita chiria pentru locurile de vânzare.

Dacă vin două-trei mirese în săptămână, asta pentru noi e nimic. Noi nu avem cu ce achita arenda și acum stăm ca.. -Aveți pierderi mari: – Da! Tare mari, chiar tare mari! Iaca lucrez 35 de ani, n-am avut niciodată așa, nu o fost probleme așa cum anul acesta. La noi tare mulți s-o închis, nu vezi câte-s goale, o plecat tot tineretul și o rămas de vârsta noastră.”

„Vin numai cât la cununie, și dacă ai vândut o bucată, 100 de lei pe zi, apoi zi mulțumesc. -Dar acum totuși au permis organizarea nunților cu 50 de persoane. – Da ce moldovenii noștri fac cu 50 de persoane? În pădure doar de să facă.”

„Pandemia, cinstit, cum o fost, așa și este. Oamenii vin: anul viitor, anul viitor. Așteptăm anul acesta, sperăm că totuși o să înceapă măcar ceva.”

Acum o săptămână, autoritățile centrale au decis să permită desfășurarea nunților și cumetriilor, ce au fost interzise pe toată perioada stării de urgență. Însă, numărul de invitați nu trebuie să depășească 50 de persoane. Totuși, și în perioada în care interdicțiile erau în vigoare, au fost cupluri care au organizat petreceri. Printre ei, este și fiul premierului Ion Chicu. Acesta a dat un chef cu ocazia căsătoriei, la o vinărie din raionul Ialoveni. De partea cealaltă, prim-ministrul a declarat că nu a fost o nuntă în adevăratul sens al cuvântului, ci o simplă masă de sărbătoare. Cu toate acestea, poliția a inițiat o cercetare, după ce o persoană a raportat evenimentul la Serviciul 112. Investigațiile încă mai continuă. Deși am cerut de la Ministerul de Interne informații despre numărul de cupluri sancționate pentru organizarea nunților în pandemie, nici după trei săptămâni de la solicitare nu am primit încă un răspuns. Explicația oferită pentru TV8 este că oamenii legii au de procesat un volum mare de informații.”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram