Situație fără precedent în istoria Air Moldova. Un avion al companiei a fost reținut ore în șir ieri pe aeroportul din Istanbul, din cauza unei datorii istorice acumulate pentru combustibil. Așadar, a fost o noapte albă cu nervii întinși la maximum pentru toți cei 115 pasageri care urmau să ajungă la Chișinău. Ne-au povestit că nu au fost asigurați nici măcar cu apă, nemaivorbind de mâncare. Astăzi dimineața, însă, au aterizat în Capitală. Acum, o bună parte din ei urmează să ceară despăgubiri.

Acest bărbat ne-a povestit că a venit la Chișinău să-și vadă copii, însă a fost nevoit să petreacă peste 18 ore în așteptare, întrucât avionul cu care urma să zboare a fost reținut pe Aeroportul din Istanbul și nu a avut permisiunea de decolare.

E obosit, nu i-a hrănit, zice să sunt flămânzi până acum, de ieri.

Bărbatul spune că o parte din pasageri au fost cazați la un hotel, însă doar pentru câteva ore.

„I-au dus la hotel și la ora patru noaptea i-a sculat și i-au dus la aeroport. Au venit cu altă companie”

Iar această femeie a ajuns la Chișinău cu două valize mai puțin, din cauza unei erori tehnice.

„Valizele care au rămas acolo, nu ne-au permis să le luăm, nu au pus ticket ei și nu pot să-mi iau marfa, a rămas în Turcia.”

A petrecut toată noaptea la Aeroport, la fel, fără apă și mâncare.

„În Istanbul ne-au zis că avionul a fost oprit, întrucât compania ar avea datorii de două milioane de dolari turcilor pentru motorină. A venit un reprezentant de la Consulat și a zis că tot ce au putut e să schimbe biletele gratuit.”

Compania Air Moldova a venit cu o reacție la cele întâmplate. În comunicatul emis scrie că aeronava nu a putut zbura din cauza unor datorii istorice, acumulate încă de pe timpul când aceasta era companie de stat.

Reacția Air Moldova

„Odată cu aplicarea măsurilor restrictive de operare a zborurilor, urmate și de deficitul de mijloace bănești cauzate de pandemia Covid-19, au fost suspendate plățile pentru datoria acumulată față de compania ce presta servicii de alimentare cu combustibil”.

Chiar și așa, peste 20 de pasageri s-au adresat deja pentru asistență juridică, întrucât doresc să obțină despăgubiri.

DUMITRU OUȘ, FONDATORUL UNEI COMPANII DE DESPĂGUBIRI AVIA: „Dacă evita această problemă și putea ușor să o evite atunci nu se întâmpla situația dată. Ar fi o compensație de 250 de euro, plus repararea prejudiciului material și moral, dacă au siferit pasagerii.”

Pasagerii cursei Istanbul-Chișinău urmau să ajungă în Capitala Republicii Moldova încă vineri, în jurul orei 17:45. Air Moldova a declarat că această acțiune este una fără precedent în istoria activității companiei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!