/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ O nouă stradă pentru mașini? Bicicliștii au criticat proiectul de reabilitare a străzii 31 august din Capitală

missing
20 septembrie 2020, ora 20:53

Pietonală și nu prea! Deși strada 31 august din Capitala urma să devină azi pietonală, traficul rutier a fost suspendat doar pe o porțiune. Nedumeriți de promisiunea neîndeplinită au fost în primul rând bicicliștii. Aceștia au rămas nemulțumiți și de proiectul de reabilitare a străzii, prezentat tot acolo de primar. Spre sfârșitul anului, strada ar putea intra din nou în reparații. De această dată, însă, urmează să fie turnat asfalt nou, amenajate locuri de parcare și trotuare. Pistele pentru bicicliști, însă, prevăzute în proiect, au trezit mai multe semne de întrebare din partea cicliștilor.

Entuziasmul și bucuria biciclistelor, însă, au fost știrbite de starea în care se află strada 31 august și de faptul că aceasta nici măcar nu a fost închisă pe perimetrul promis de autorități.

„Nu avem spații carosabile, nu avem bandă pentru biciclete și asta e dureros”.
„Să fiu sigură pentru copiii mei în trafic că nu o să fie loviți de o mașină. Acum îmi e frică să-i las să urce pe bicicletă”.
„Tamponări sau chiar nu ni s-a permis să trecem. -Sunt agresivi șoferii? -Indiferenți”.

Ca să fie văzute, femeile au purtat rochii și tocuri, chiar dacă erau pe biciclete.

„Ca să știe că noi existăm și avem nevoie de mai mult spațiu pentru transportul durabil”.

Circulația în schimb a fost sistată pe porțiunea unde urma să vină și primarul general. Acolo, mașinile au fost stopate de poliție și au făcut cale întoarsă.

„E închis domnule. -Da nu merg în partea ceea. -Vă întoarceți vă rog”.

Pe două roți a apărut și Ion Ceban. În fața camerelor de filmat, edilul a făcut câteva ture cu bicleta, fiind însoțit de familie. Acesta a avut și o explicație de ce strada nu a fost închisă așa cum se scria anterior în anunț.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „S-a închis pe porțiuni pentru a da prioritate transportului public”.

Deși pe rețelele sociale îndemna oamenii să folosească bicicletele pe post de transport, acesta a recunoscut că deja de ceva timp nu mai merge cu bicicleta la serviciu.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Câteva săptămâni am venit cu bicicleta la serviciu, acum duc copilul la școală și e mai complicat”.

Proiectul de reabilitare a străzii 31 august, prezentat tot acolo, a fost criticat de bicicliști, care spun că responsabilii trebuie să meargă mai des pe biciclete pentru a le înțelege problemele cu care se confruntă.

RODION GAVRILOI, ACTIVIST CIVIC: „Pistele pentru bicicliști sunt doar de un metru. La mine ghidonul are un metru. Respectiv, nu va fi posibilă depășirea bicicliștilor”.

„Dacă tu la fiecare trecere trebuie să cobori și iarăși să urci, asta nu mai este o pistă pentru biciclete funcțională”.

Cei care au eleborat proiectul, însă, au declarat că alte soluții nu sunt.

„Nu am avut mai mult spațiu, să le facem de doi metri cum sunt în țări experimentate”.

Și primarul a declarat că ar fi bine ca doar specialiștii să se expună și să propună îmbunătățiri la proiect. Acesta a fost elaborat încă în 2014, dar reajustat în acest an. Conform proiectului, aici vor fi create 220 de parcări, iar strada ar urma să devină un coridor verde care va uni sectoarele Botanica și Buiucani. Costul exact al lucrărilor nu a fost estimat deocamdată, dar se încadrează în proiectul de 22 de milioane de euro, luate de la BERD și BEI. Lucrările ar dura circa un an și jumătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram