/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Parcurile - săli de aer liber. În zori și la chindii, parcurile din capitală se transformă în săli de sport în aer liber

missing
20 septembrie 2020, ora 07:20

În zori sau la chindii, până apune soarele, parcurile din capitală se transformă în mini-săli de sport în aer liber. Provocați de pandemie, sportivii de performanță, dar și persoanele care practică un mod de viață sănătos, au găsit o alternativă pentru a se menține în formă. Iau cu asalt parcurile.

De unii singuri sau în grupuri, oamenii își întind covorașele pe gazoane și încep aventura zilnică pentru a reduce caloriile sau pentru a se menține sănătoși. Nu doar parcurile devin săli de sport, ci și zonele verzi de lângă blocuri. O femeie, de pildă, antrenoare de profesie, și-a convins vecinele să i se alăture. Așa că, de două ori pe săptămână le vezi practicând yoga, chiar sub geamurile clădirilor. Nu duc lipsă nici de spectatori.

Le ghidează pe femei, în lupta cu grăsimile, Diana Balan Rusu, antrenoare de sport la un club din capitală. Acum câteva luni, femeia și-a mobilizat vecinele și, împreună, au ieșit să facă sport chiar în curtea blocului.

DIANA BALAN RUSU, ANTRENOARE DE SPORT: „Asta a fost prima aventură, să ies în curtea blocului, îți dai seama câte geamuri și ochi te privesc, asta a fost în primul rând pentru mine o provocare, la care a trebuit eu să rezist psihologic și să le dai de lucru la vecine în așa mod ca data viitoare să fie motivate să vină.”

Diana ne-a povestit că antrenamentul de la 7 seara a devenit o obișnuință pentru vecinele ei. Femeile fac totul pentru a nu lipsi de la antrenamente.

DIANA BALAN RUSU, ANTRENOARE DE SPORT: La final deja să vină, of Doamne, uite e ora și repejor trebuie să vin la antrenament, unde-i soțul, unde-i mama, cu cine lăs copilul, s-a deconectat mașina de spălat, s-a reușit să se gătească, adică-și lasă treburile toată lumea și vin aici la țopăială”.

Antrenamentul este sfânt și pentru Ana, una din cele 15 femei care face parte din grupul Dianei. De două ori pe săptămână, femeia își lasă copiii – unul de 2 și altul de 6 ani – în grija soțului și la ora 7 este deja în așteptarea exercițiilor.

ANA FURDUI: „Eu, cel puțin, niciodată nu am frecventat sala de sport și pentru mine mi se părea dificil. Fetele au organizat, din ogradă și zic, dă să ies și eu o dată să încerc. Am ieșit prima oară, a fost destul de dificil, însă a doua, a treia oară a fost foarte bine.”

Iar pe Victoria, faptul că face sport, alături de vecinele ei, este un moment de socializare și de relaxare.

VICTORIA ORBU: „Și bine că suntem aici, toate vecinele împreună, asta una pe alta ne încurajează.”

S-a lăsat atrasă de yoga din curte și Elvira, o fată de doar 9 ani, care vine la antrenament împreună cu mama sa.

„Da, noi cu mama mergem la sport, ne întărim sănătatea, ne antrenăm sub cerul deschis, îmi place foarte mult.”

Aceasta este deja Ecaterina, o studentă din capitală, care ține mult la practicarea sportului. Atunci când pandemia a închis sălile de sport, și-a găsit refugiul în sânul naturii.

ECATERINA EMILIANOV: „Cred că majoritatea oamenilor care acum poți să-i vezi în parc că se ocupă, au fost influențați de carantina. Înainte de carantină erau foarte puțini care se ocupau, mai ales în timpul rece al anului.”

Chiar dacă se poate duce și în sala de sport, tânăra oricum preferă antrenamentele în sub cerul liber. Uneori, are parte de spectatori mai puțin obișnuiți.

Oricât de atrăgătoare nu ar fi parcurile, pentru aceste gimnaste sportul în sala este absolut necesar.

IRINA TOLOCONICOVA, ANTRENOARE, ȘCOALA SPORTIVĂ: „Se desfășoară bine, mai bine decât nimic, însă, totuși, avem nevoie de sală, deoarece este o probă de sport care necesită covor, necesită podul înalt.”

„Da, aici e mai mult aer, dar nu este foarte confortabil, fiindcă nu-i pod. Că vom reveni în sală se va simți cu totul altfel obiectul.”

Închise în perioada stării de urgență, sălile de sport au fost redeschise pe 15 iunie. Totuși, antrenamentele în grup, în spații de tip închis, continuă să fie interzise. Ca o soluție, unele săli de sport practică antrenamentele online.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram