Tinerii care-și fac studiile peste hotarele țării au început lecțiile. Unii au revenit în sălile de clasă, pe când alții, precum cei din România sau Statele Unite, continuă lecțiile online. Cei care se află pe continentul european spun că situația este mai puțin tensionată ca în Republica Moldova, însă respectarea măsurilor anticovid este o obligație. Mai complicat este procesul pentru tinerii care anul acesta sunt studenți în premieră. Pe lângă provocările legate de pandemie, trebuie să facă față și acomodării la un nou stil de viață.

Ariana este studentă în anul întâi la Universitatea din Geneva. Ne-a spus că imediat ce a aterizat în inima Europei, a trebuit să păstreze regimul de autoizolare de două săptămâni. Abia după, a putut să meargă la studii.

ARIANA BALABAN, STUDENTĂ ÎN GENEVA: „Eu am decis să merg la universitate în fiecare zi, pentru că așa îmi este mai comod, interacționez atât cu profesorul, cât și cu colegii, asistenții, pot adresa orice întrebare și să primesc un răspuns rapid. Totuși sunt studenți care urmăresc lecțiile online, universitatea colaborează cu platforma”.

Cu toate că studenții vin fizic la lecții, tinerii se simt în siguranță, pentru că administrația universității îi asigură cu toate cele necesare.

ARIANA BALABAN, STUDENTĂ ÎN GENEVA: „Măsurile de precauție la universitatea din Geneva sunt foarte stricte. Astfel, fiecare student este obligat să poarte masca atât la ore, cât și în incinta universității. Administrația ne asigură cu măști reutilizabile, măști de unică folosință și un recipient pentru depozitarea dezinfectantului”.

Și Alina este, de anul acesta, studentă peste hotare. De la începutul lunii septembrie, tânăra își face studiile la o universitate din Danemarca. Acolo, o parte din studenți învață de acasă, iar cealaltă parte merge la ore. Dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței sociale sunt reguli ce nu pot fi încălcate.

ALINA RUSU, STUDENTĂ ÎN DANEMARCA: „Situația pandemică în Danemarca nu-i atât de gravă, însă normele de siguranță sunt respectate. Pe teritoriul întregii universități sunt instalați dezinfectanți și plăcuțe ce reamintesc de spălarea regulată a mâinilor și respectarea distanței sociale de 1 metru”.

Peste Prut, însă, studenții continuă să desfășoare lecțiile online. Emilia este studentă în anul întâi la Universitatea de Medicină din Târgul Mureș. Tânăra ne-a mărturisit că îi este greu să asimileze informația în regim online, așa că așteaptă cu nerăbdare să pășească pe holurile universității.

„Din punct de vedere al detalierii acestor aspecte, sunt două tipuri de elemente, cele de morfologie, adică de alcătuire, de formă”.

Tot online au loc lecțiile și în Olanda. Tânărul zice că numărul foarte mare de studenți nu a permis universității la care învață să organizeze orele fizic, întrucât trebuie respectată cu strictețe distanța socială.

STUDENT ÎN OLANDA: „Am fost divizați în foarte multe grupe și avem doar mici activități în campus, dar totuți marea perte din studii ne rămâne să o facem independent, cu videoclipuri preînregistrate”.

În Republica Moldova, studiile în universități au loc în baza sistemului mixt. În ce unii au revenit în săli, alții continuă să învețe de acasă. Totuși, tinerii trebuie să păstreze distanța socială și să poarte măști.

Am încercat să aflăm de la Ministerul Educației, câți tineri moldoveni își fac studiile peste hotare, însă secretara de stat, Natalia Grâu, nu a mai revenit cu un răspuns la această solicitare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!