MAEIE s-a autosesizat cu privire la moldovenii rămași blocați la granița dintre Ucraina și Ungaria. Astfel, MAEIE prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Budapesta s-a autosesizat în cazul cetățenilor moldoveni blocați la granița dintre Ucraina și Ungaria și în comunicarea cu autoritățile maghiare am fost informați că fiecare autocar, care a fost întors, i s-a eliberat un document oficial, unde este indicat motivul neadmiterii pe teritoriul maghiar, în lipsa documentelor justificative din partea companiilor care asigură transportarea pasagerilor.

„Având în vedere măsurile adoptate la nivelul statelor străine care afectează traficul terestru și pentru evitarea riscului de blocaj în zona de frontieră, MAEIE reiterează recomandarea consultării alertelor de călătorie şi contactarea misiunii diplomatice sau oficiului consular al Republicii Moldova din ţara de destinație, sau a celei mai apropiate misiuni diplomatice a ţării noastre pentru precizarea informaţiei privind punctele de trecere a frontierei accesibile pentru intrare/ieşire/tranzitare sau raportarea blocajelor întâmpinate. Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țării funcționează în regim alert pentru a oferi asistența necesară conaționalilor aflați în dificultate”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Lista misiunilor diplomatice cu datele de contact ale acestora poate fi găsită AICI. 

„Cu referire la procesul de gestionare a solicitărilor parvenite de cetățeni care întâmpină dificultăți peste hotare, menționăm că MAEIE a operat și operează, în continuare, strict cu datele colectate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare din prima sursă, adică din adresările directe ale cetățenilor prin diferite metode și platforme de comunicare (centrul de apel al MAEIE, telefoanele de urgență ale misiunilor, e-mail, mesajele parvenite pe paginile misiunilor și MAEIE de pe rețelele de sociale)”, se mai arată în comunicat.

Totodată, ministerul subliniază că orice călătorie în străinătate în actualul context să fie atent evaluată din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de țările de tranzit și destinație, cu informarea strictă din surse oficiale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!