/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Reparații doar pe hârtie? Lucrări de renovare cu năbădăi la un liceu din Capitală

missing
21 septembrie 2020, ora 21:56

Reparații pe hârtie la unele instituții de învățământ, din Capitală. Mai exact la un liceu, aflat în gestiunea municipalității, lucrările de renovare a sălii de sport și a acoperișului au avut loc cu năbădăi, iar acum e nevoie de bani suplimentari, pentru a soluționa neregulile comise. Tot aici, nici reparația cantinei nu a început, deși banii au fost alocați cu mult timp în urmă. Responsabilii spun că de vină,ar fi inginerul, care a comis mai multe abateri de la caietul de sarcini. Primarul a dispus inițierea unei anchete de serviciu și a declarat că va sesiza CNA-ul, pentru a verifica instituțiile unde banii publici sunt utilizați dubios.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Am ajuns și noi în liceul cu pricina, acolo unde nu ar fi fost făcute corespunzător lucrările de reparație. Am vrut să vedem cum arată cantina, sala de sport dar și acoperișul instituției, pentru care au fost alocate sute de mii de lei, însă nu am avut acces. Recent, Ministerul Educației a emis un ordin potrivit căruia persoanele străine nu pot intra în școli și grădinițe pe perioada pandemiei”.

În schimb, o angajată a liceului ne-a povestit că acoperișul, deși a fost reparat acum un an, se află în stare groaznică.

De la acoperiș, sala sportivă a fost toată udată, toată biblioteca. S-a pus acolo niște ardezie, nu știu ce au mai făcut, acolo trebuie reparat acoperișul tot, nu așa…

Directoarea instituției ne-a declarat, însă, că la început lucrările păreau a fi calitative.

DANIELA BARNACIUC, DIRECTOARE, LICEUL „PETRU ZADNIPRU”: „Dvs. le-ați zis atunci că a fost reparat acoperișul necalitativ? – Atunci nu s-a văzut. Se vede când plouă”.

VALERIU ROTARU, ȘEF, DETS CIOCANA: „Nu-i problema că curge acoperișul din cauza reparației, dar e o altă problemă pe care noi o căutăm de două-trie luni și nu găsim cauza”.

Reparații cu năbădăi, în valoare de aproximativ 350 de mii de lei, au avut loc și în sala de sport a liceului. Deși au început încă din vară, acestea nu sunt finisate nici până azi.

DANIELA BARNACIUC, DIRECTOARE, LICEUL „PETRU ZADNIPRU”: „Lucrările din sala de sport au fost executate, procesul verbal semnat, doar că în caietul de titlu nu au fost incluse instalarea labriului pentru radiatoare”.

Acum, direcția ar trebui să găsească încă aproximativ zece mii de lei, pentru a duce reparația la bun sfârșit. Iar în cantina instituției, mai exact spațiul utilizat pentru spălarea vaselor, lucrările încă nu s-au mișcat din loc, deși, pentru asta au fost alocate circa 150 de mii de lei. Ar fi vorba despre niște probleme birocratice, ne-a explicat șeful direcției educație din sectorul Ciocana.

VALERIU ROTARU, ȘEF, DETS CIOCANA: „Sperăm și vă promit că, până la hramul orașului, spălătoria va fi funcțională”.

Rapid, s-a găsit și vinovatul. Astfel, va fi sancționat inginerul din cadrul direcției, care a comis mai multe abateri de la caietul de sarcini, pe durata lucrărilor. Experții în achiziții spun că nu e pentru prima dată când lucrările de reparație întârzie sau sunt făcute doar pe hârtie.

ALA REVENCO, FONDATOARE, GRUPUL „PĂRINȚI SOLIDARI”: „În devizul de cheltuieli al unor lucrări de reparație sunt incluse volume ireale, care majorează costul devizului, și pe urmă acești bani se împart sau se duc în altă parte”.

Ar fi mai eficient dacă părinții singuri ar decide care încăperi trebuie reparate.

ALA REVENCO, FONDATOARE, GRUPUL „PĂRINȚI SOLIDARI”: „Nu degeaba se fac reparații nu în grupe, unde părinții ar putea vedea volumul de lucrări efectuate, dar se alocă bani pentru blocuri alimentare, coridoare, săli sportive”.

Ultimul scandal de acest fel a avut loc anul trecut, când s-a descoperit că în grădinița nr. 225 din Capitală au fost alocate resurse financiare, pentru reparației unei încăperi deja renovate.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Ghenadie Stoianov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram