/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Cinci judecători noi la Curtea Supremă de Justiție. Unul dintre magistrați a participat la vânătoarea ilegală din Pădurea Domnească

missing
22 septembrie 2020, ora 15:57

Magistrații Oxana Robu, Aliona Miron, Anatolie Minciună, Nicolae Șova, dar și Ghenadie Plămădeală au fost selectați pentru funcțiile de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă în cadrul ședinței Consiliului Suprem al Magistraturii.

Judecătorul Anatolie Minciună a primit calificativul „excelent” de la CEP. Acesta a încercat și acum doi ani să ajungă la CSJ, însă nu a reușit. Anatolie Minciună este judecător din 1991. În 2008, a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizate în colaborare cu Ziarul de Gardă, magistratul a obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave, scrie Anticorupție, adăugând că judecătorul Minciuna a fost și printre participanții la vânătoarea ilegală din 23 decembrie 2012, în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”, când a fost ucis un tânăr, mai scrie sursa.

Numele lui Minciună apare și în investigația care scoate la suprafață judecătorii implicați în furtul miliardului.

Și Oxana Robu a primit calificativul „excelent” de la CEP și a fost notată cu 74 de puncte de CSC. În aprilie 2018, magistrata a mai încercat o dată să acceadă în fotoliul de judecător al CSJ, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi ai membrilor CSM. Atunci ea obținuse de la CSC un punctaj mai mare, de 83. Într-o anchetă semnată de echipa RISE Moldova Oxana Robu se arată că primit apartament la un preț preferențial. Asociația Juriştii pentru drepturile omului  scria o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Robu Oxana a fost obiect de examinare la CEDO. După ce dosarul a fost pierdut, statul nostru a achitat prejudicii în mărime de 5.600 de euro, notează Anticorupție.

Aliona Miron, care din 2009 este numită în funcția de judecător la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău, a primit calificativul „foarte bine”. Într-un articol publicat de Anticorupție se arată că Aliona Miron se numără printre magistrații care au beneficiat de apartament la preț preferențial, chiar dacă mai deținea un imobil.

În 2013, magistratul Nicolae Șova a fost desemnat pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Botanica. În cadrul concursului a obținut calificativul „foarte bine”, acumulând 69 de puncte. Anticorupție mai scrie că o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2018 despre „afacerea” magistraților cu apartamente la preț preferențial arată că în august 2017, Nicolae Șova a intrat în proprietatea unui apartament cu suprafața de 72,2 metri pătrați din blocul de pe strada Romană. Investiția se ridică la 525 de mii de lei. Judecătorul a obținut dreptul la apartament la preț preferențial chiar dacă mai are un imobil în sectorul Râșcani al Capitalei înregistrat pe numele soției sale și obținut cu titlu de donație în 1996.

Magistratul Ghenadie Plămădeală, care a fost apreciat cu calificativul „foarte bine”, a fost numit în funcţia de judecător în 1999, la Judecătoria Hânceşti. Ulterior, în 2001 este transferat la Judecătoria sectorului Buiucani. În 2019, Ghenadie Plămădeală devine judecător specializat în materie de drept penal la Judecătoria Chişinău.

Totodată, urmează să fie organizat un alt concurs pentru suplinirea a patru funcții de judecători la CSJ.

Precizăm că în cadrul concursului s-au înscris 15 judecători, iar magistratul Ghenadie Pavliuc și-a retras candidatura.

Vedeți mai jos lista judecătorilor care au aspirat la funcțiile vacante de la CSJ:

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram