Proiectul de lege, prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă, ce țin de activitatea sistemului judecătoresc, a fost avizat negativ de către Curtea Constituțională. Potrivit președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, inițiativa a fost înaintată de Executiv cu încălcarea mai multor prevederi. O opinie separată a avut judecătorul Serghei Țurcan, fost socialist. De partea cealaltă, ministrul Justiției afirmă că proiectul corespunde tuturor angajamentelor internaționale. Pentru a găsi o ieșire din situație, demnitarul spune că se va adresa Comisiei de la Veneția.

DOMNICA MANOLE, PREȘEDINTA CC: „Curtea a observat că, la data înregistrării sesizării Hotărârea Guvernului nr. 33 din 22 ianuarie 2020 prin care s-a adoptat proiectul de modificare a Constituției nu era publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, așa cum prevede articolul 102 alin. (4) din Constituție”.

Ceea ce înseamnă că hotărârile adoptate de către Guvern și nepublicate în Monitorul Oficial sunt inexistente. Potrivit Domnicăi Manole, Curtea a observat că proiectul de lege, care a fost aprobat de către Executiv, diferă, după conținut, de proiectul înaintat spre avizare Curții Constituționale. Mai exact, s-a constatat că un articol din proiect a fost completat cu două alineate, iar altul cu patru, fără a fi votate de către Guvern.

DOMNICA MANOLE, PREȘEDINTA CC: „Trebuie reținut, că proiectul de modificare a Constituției poate fi prezentat Parlamentului pentru examinare numai după ce Guvernul înlătură deficiențele constatate de Curte și obține avizul  Curții Constituționale”.

De partea cealaltă, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că proiectul, în forma în care a fost prezentat spre avizare Înaltei Curți, ar fi conform angajamentelor internaționale.

FADEI NAGACEVSCHI, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Pregătim o adresare către Comisia de la Veneția, va ajunge și la Uniunea Europeană, pentru ca nouă să nu se explice cum să acționăm în continuare”.

Fadei Nagacevschi spune că, mâine dimineață, urmează să zboare la Starsbourg, pentru a discuta modalitățile de depășire a acestei situații.

FADEI NAGACEVSCHI, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Astăzi, Curtea, în principiu, blochează țara. Datorită acestui aviz, devine imprevizibil punerea în aplicare cu UE”.

Proiectul de modificare a Constituției propune ca judecătorii să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, șeful statului va putea refuza o singură dată candidatura propusă de către CSM. O altă modificare se referă la componența Consiliului Superior al Magistraturii, din care ar urma să facă parte șase judecători, aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase reprezentanți ai societății civile cu experiență în domeniul dreptului.

 

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!