Consiliul Superior al Magistraturii a rămas de astăzi și fără președinte interimar. Anatol Pahopol, care a deținut interimatul, și-a dat demisia. Acesta a precizat că a luat decizia după ce, în spațiul public, au apărut mai multe critici în adresa sa.

Reacția lui Pahopol vine după sesizare depusă la Curtea Constituțională de către doi deputați de la Platforma DA, care au cerut suspendarea legii prin care judecătorul a putut fi numit președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Cei doi deputați și-au motivat sesizarea prin faptul că la ședința de astăzi ar fi urmat să fie promovați judecători compromiși, iar acest fapt l-a pus pe Pahopol în dificultate.

ANATOL PAHOPOL, PREȘEDINTE AL CSM ÎN DEMISIE: M-am pomenit într-o situația delicată și complicată”. Eu consider că nu am dreptul moral mai departe să exercit interimatul funcției. Eu vă rog să acceptați cererea de demisie.

După ce și-a anunțat demisia, Pahopol a părăsit sala de ședințe. După deliberare, cererea acestuia a fost acceptată. La câteva ore de la demisie, în cadrul unei conferințe de presă, deputații care au sesizat Curtea Constituțională au declarat că gestul judecătorului ar trebui să fie urmat și de alți magistrați.

VASILE NĂSTASE, DEPUTAT PPDA: „Este îmbucurător faptul că Anatol Pahopol a înțeles că nu a fost ales în modul cuvenit în această funcție, și-a dat demisia, este salutabil. Cred că un asemenea gest ar trebui să-l facă și alți oameni corupți, fie că este vorba de oameni vechi din procuratură, fie că e vorba de oameni din justiție”.

Și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție. Într-o postare pe facebook, acesta scrie că această demisie i-ar strica planurile președintelui Igor Dodon, de a numi pe final de mandat în functii niște judecători suspecți.

Anatol Pahopol a renunțat și la mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. La ședința de astăzi, au fost numiți cinci magistrați noi la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de Oxana Robu, Aliona Miron, Anatolie Minciună, Nicolae Șova, dar și Ghenadie Plămădeală.

NICOLAE ȘOVA: „Eu practic, activând 15 ani niciodată nu am îndrăznit să mă promovez deoarece am fost un judecător mai puțin comod politicului, dar înțelegeam că nu am șanse, tei de curmei în vederea promovării. Asta a fost prima dată”. 

ALIONA MIRON: „Istoria recentă a CSJ arată că se mai întâmplă când președintele instanței încearcă să influențeze o decizie a unui magistrat, politicienii mai încearcă uneori? Exact la fel cum am făcut și până acum. Pur și simplu îți faci treaba conform legii și eviți orice discuție pe teme ce țin de serviciu”.

Totodată, astăzi a fost anunțat un alt concurs pentru suplinirea a patru funcții de judecători la Curtea Supremă. La el s-au înscris 15 judecători, iar unul dintre magistrați, Ghenadie Pavliuc și-a retras candidatura.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!