/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

RISE: Tranzacții dubioase la băncile din regiunea transnistreană

missing
23 septembrie 2020, ora 13:18

Nu demult, băncile americane au declanșat alarma pentru bani suspecți când s-au prins că fac afaceri grele cu bănci și companii din regiunea separatistă – „Transnistria”. Datele confidențiale din #FinCENFiles arată că, băncile de peste ocean au raportat Trezoreriei SUA aproape fiecare dolar suspect care intra sau ieșea de pe ușa de la Tiraspol. Printre plățile dubioase înregistrate au fost și cele făcute de Federaţia Kaiac-Canoe a Rusiei spre o bancă din regiunea transnistriană, se arată într-o investigație RISE.

De sub lupa americanilor de la combaterea spălării banilor nu au scăpat nici banii Sheriff-ului, un holding deținut de doi oligarhi de peste Nistru.

În 2011, Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN) a inclus băncile din regiunea transnistreană, atunci fiind opt la număr, într-o „listă neagră” și le-a cerut instituțiilor financiare americane să verifice atent dar și să raporteze toate activitățile suspecte (SAR), asociate cu „Transnistria” – regiunea separatistă nerecunoscută în Republica Moldova, dar și pe plan internațional.

În ultimii ani, în Stânga Nistrului, mai multe bănci și-au schimbat proprietarii sau au fuzionat. Astfel, acolo mai activează trei din cele opt bănci („Eximbank”, „Sberbank” și „Agroprombank”), plus așa-zisa bancă centrală a transnistriei.

Nici una dintre ele nu este autorizată de Banca Națională a Moldovei să facă operațiuni internaționale. Astfel, acestea nici nu au obligația să păstreze un registru al tranzacțiilor, informații de identificare al clienților sau să raporteze tranzacțiile suspecte către autoritățile de la Chișinău.

Chiar și așa, ele sunt active pe piața valutară internațională, în special, prin intermediul instituțiilor financiare din Rusia, care, în această ecuație figurează drept „banca beneficiară”, iar cele de la Tiraspol – drept „beneficiar” sau „client” al băncii din Rusia.

În 2019, autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au declarat că regiunea transnistreană a avut un PIB de 909 milioane de dolari, adică de 12-13 ori mai mic decât PIB-ul Republicii Moldova pentru aceeași perioadă.

Într-un răspuns primit de RISE Moldova de la Banca Națională a Moldovei (BNM) este menționat că, așa-numitele bănci de la Tiraspol fac operațiuni valutare ilegale.

Banii din jurul Bank Ipotechniy

Pe 5 aprilie 2013, Bank of New York Mellon a informat autoritățile americane despre faptul că, prin intermediul conturilor intermediare deschise la alte bănci, a înregistrat cinci operațiuni suspecte, în sumă de 66.400 de dolari.

Jumătate din acești bani au intrat pe conturile băncii din regiunea transnistreană de la Federaţia Kaiac-Canoe a Rusiei, pe 11 octombrie 2012, în două tranșe. Cealaltă jumătate din bani a fost transferată între mai multe companii din Ucraina, Belarus, Vietnam și regiunea transnistreană, pentru a deconta diverse mărfuri printre care: parfumuri și lichior.

Beneficiarul transferurilor a fost Bank Ipotechniy cu sediul la Tiraspol. În 2010, proprietarii așa-zisei bănci erau doi afaceriști ruși, frații Valeriu și Pavel Zadorin. Ulterior, prin structura de acționariat au figurat și Dmitry Bashkatov un adjunct al „bancherului negru” German Gorbuntsov, dar și o persoană de încredere al milionarului kazah Talgat Baitaziev.

Acum trei ani, Bank Ipotechniy a fuzionat cu o altă bancă de la Tiraspol – Eximbank, care anterior a purtat denumirea de Gazprombank.

Cazul Tirotex

În prima zi de octombrie 2013, Bank of New York Mellon face o nouă raportare. De această dată sunt vizate 12 companii internaționale cu acționariat netransparent sau care au fost înregistrate în diferite paradisuri fiscale.

Suma suspectă este de 40 de milioane de dolari.

Una din aceste firme se numește Cotton Capital Asia LP, cu sediul în Edinburgh, Marea Britanie în aceeași locație fiind și alte aproape 170 de companii, inclusiv Axiano Limited, care a oferit servicii de secretariat la companii, implicate în Laundromat și „furtul miliardului”, dar și la companii afiliate lui Vladimir Plahotniuc.

Cotton are o relație veche cu Tirotex, o importantă fabrică de textile de la Tiraspol, conectată la holdingul Sheriff.
Astfel, în prima jumătate a anului 2013, Cotton a încasat (prin contul său de la filiala Danske Bank din Estonia, pe unde au trecut 200 de miliarde de euro prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare), aproape 1,5 milioane de dolari de la Tirotex, transferați prin contul de la Mobiasbancă, plată raportată de BNY Mellon către Trezorerie.

Ulterior, Cotton a încasat alte câteva milioane de la Tirotex, iar în 2017 a fost lichidată.

Citiți continuarea pe rise.md.

***

#FinCENFiles — este una dintre cele mai mari scurgeri de rapoarte bancare confidențiale care arată banii unor lideri mondiali, teroriști, traficanți de droguri, persoane implicate în spălări de bani sau în inginerii financiare. Datele includ un număr mare de rapoarte de activități suspicioase, depuse de către bănci și alte instituții financiare către Guvernul SUA.

Sursa datelor este o scurgere de la Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN), și au fost obținute de BuzzFeed News și The International Consortium of Investigative Journalists.Documentele provin în urma unei solicitări de informație adresată de Comisiile Congresului SUA. Solicitarea a vizat date ale FinCEN legate de investigația procurorului special Robert Mueller referitor la implicarea rușilor în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram