Doar unul dintre participanții inaugurării cu fast a veceului din gimnaziul Hiliuți, raionul Râșcani, a fost sancționat. Mai exact, țap ispășitor a devenit chiar directoarea instituției, care a fost amendată cu o mie de lei de către Centrul de Sănătate Publică din Bălți. Celelalte persoane prezente la eveniment – reprezentanții autorităților locale și un deputat socialist, nu vor fi trase la răspundere. Directoarea gimnaziului nu a comentat această situație.

VEACESLAV CHISLARI, ȘEF, CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, BĂLȚI: „Doar pe dumneaei, fiindcă este responsabil de tot ce se petrece în instituție, inclusiv a încălcării măsurilor de profilaxia a covidului, este managerul instituției. În cazul dat, directorul. – De ce cu 1000 de lei? – Pentru că articolul prevede de la 1 până la 500 de unități convenționale.”

Când l-am mai telefonat o dată pe șeful Centrului de Sănătate Publică din Bălți, pentru a întreba dacă vor fi sancționați și ceilalți participanți la eveniment, acesta a părut deranjat de întrebări și la scurt timp ne-a închis telefonul.

VEACESLAV CHISLARI, ȘEF, CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, BĂLȚI: „- Dar celelalte persoane? Au intrat fără măști… – Celelalte persoane nu au atribuții la instituție. Dvs. puteți apela în altă instanță.”

Am telefonat și la gimnaziul din Hiliuți, pentru a discuta cu directoarea care a fost amendată, însă colegele ei au refuzat să ne facă legătura. Așa că am discutat și cu alți participanți la inaugurarea veceului, pentru a vedea dacă se simt vizați și ei în această situație. Președintele raionului, de exemplu, ne-a spus că nici nu a știut că femeia a fost sancționată și nu crede că ar putea fi tras la răspundere și el.

VASILE SECRIERU, PREȘEDINTELE RAIONULUI RÂȘCANI: „Am intrat cu mască, când făceam poze, am scos masca. Dacă vă uitați atent în una dintre poze eu stau cu masca. Organele de specialitate cred că s-au expus.”

Nici deputatul socialist Vladimir Mizdrenco nu a știut de sancțiunea aplicată, însă a declarat că, dacă va fi găsit vinovat, nu e împotrivă să plătească amenda.

VLADIMIR MIZDRENCO, DEPUTAT PSRM: „Dacă o să înțeleg niște lucruri, singur o să merg să achit amenda, nu ar strica oricum în bugetul de stat.”

Primarul din Hiliuți nu ne-a răspuns pentru un comentariu. Imaginea, în care doi copii țineau o panglică roșie, la inaugurarea unei toalete, a ajuns virală pe Internet și a fost criticată dur de societatea civilă, unii politicieni, dar și de ministrul Educației. Alături de copii, în imagini apare și președintele socialist al raionului Râșcani, Vasile Secreieru, împreună cu deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, primarul satului, Alexandru Sandu, de la Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și directoarea instituției. După acel eveniment, Ministerul Educației a interzis intrarea persoanelor străine în instituțiile de învățământ.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!