Lidera opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia a venit cu un mesaj, după ce Aleksandr Lukașenko a fost învestit în secret în funcția de președinte. Într-o intervenție video aceasta spune că este singura lideră legitimă a țării. Mesajul înregistrat a fost publicat pe canalul de Telegram „Pul Pervoi”, scrie meduza.io. 

Vedeți aici textul integral:

Dragi beloruși, astăzi, pe ascuns de oameni, Lukașenko a încercat să-și organizeze propria inaugurare. Cu toții înțelegem ce se întâmplă. Această încercare de a se recunoaște drept legitim înseamnă că el nu mai deține puterea, iar un mandat nou din partea populației nu a fost obținut. Aceasta așa-numita inaugurare este, desigur, o farsă. De fapt, Lukașenko astăzi pur și simplu s-a retras.

Asta înseamnă că el nu mai poate ordona structurilor de forță, iar acestea la rândul său nu sunt legitime să execute ceva. Eu, Svetlana Tihanovskaia, sunt singurul lider ales de poporul belarus. Iar sarcina noastră acum este să construim împreună o nouă republică.

Mi-am finalizat vizita la Bruxelles acum două zile. M-am întâlnit cu lideri europeni, miniștri de externe, am vorbit la Parlamentul European și am comunicat cu diaspora din Belarus.

Țările europene sprijină poporul belarus în cererea lor de a opri violența, de a elibera prizonierii politici și de a organiza noi alegeri – corecte și transparente. Sunt gata să ofere asistență reală – există pachete serioase de investiții care sunt prevăzute pentru Belarus după victoria democrației.

Împreună vom câștiga.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!