Mai multe persoane care susțin că s-au vindecat de COVID la domiciliu spun că tratamentul pe care l-au administrat i-a costat între 400 și două mii de lei. Asta deși protocolul elaborat de Minsiterul Sănătății prevede că în cazul tratamentului la domiciliu din medicamente se administrează doar cele care ajută la reducerea febrei precum Paracetamol, care poate fi găsit în farmacii cu până la 50 de lei.

Foto: medicamente.md

Potrivit protocolului clinic național provizoriu, tratamentul antiviral la domiciliu prevede igiena cavității nazale cu soluție salinăizotonică sau hipertonică, la necesitate se recomandă clătirea gurii și a gâtului cu soluții dezinfectante – apă salină sau bicarbonat de sodiu 2%, iar în caz de febră se administrează Paracetamolum. În cazul tratamentului simptomatic nu se recomandă: ibuprofenum, imunomodulatoare, antibiotice, glucocorticosteroizi.

Solicitate de tv8.md, mai multe persoane care susțin că au fost testate pozitiv cu noul coronavirus au povestit că au cheltuit pentru tratament de la 400 până la două mii de lei. Oamenii spun că medicii de familie le-ar fi recomandat să administreze nu numai Paracetamolum, dar și alte tipuri de medicamente.

Cristina Costov:  „Am fost confirmată cu COVID-19 eu și soțul. Peste o mie de lei s-au cheltuit pe medicamente: antivirale, antibiotice, aspirină și cam atât. Soțul a respectat tot tratamentul prescris. Medicul de familie era mereu pe fir, ne-a îndrumat și ne-a asistat”.

Tatiana Lozan: „Mama mea a fost izolată la domiciliu după ce a interacționat cu colega de serviciu care a fost testată pozitiv la COVID-19. O săptămână de zile a durat febra… Tratamentul a inclus paracetamolum, complex de vitamine, ergoferon, aspirină, eufilin, în total am cheltuit în jur de 400 de lei”.

Natalia Matei: „Fratele meu este în tratament la domiciliu. A cheltuit în jur de două mii de lei. Este vorba despre antivirale, pentru ca sângele sa nu se îngroașe, antibiotice”. 

Liliana Andrusiv: „Pentru 14 zile de tratament am cheltuit 1 500 lei per persoană. Interesant cum se descurca cei cu venituri mici și medii?”.

Ala Țurcan Melenciuc: „Buletinul a fost deschis pentru 14 zile. Tratamentul a costat în jur de o mie de lei”.

Pe data de 22 septembrie, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu de asemenea a reiterat că suma cheltuită pentru tratament nu ar trebui să ajungă la o mie de lei. „Nu este vorba despre mii de lei. Atunci când vorbim de mii de lei ne referim la forme cu gravitate medie, care trebuie să fie redirecționate către instituțiile spitalicești”.

La domiciliu se tratează persoanele cu forme asimptomatice și cei care sunt cu forme ușoare. Cele cu forme de gravitate medie sunt spitalizate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!