/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/FOTO/ Dodon, Chicu și Ceban, la Filarmonica Națională: „Este o durere ce am găsit acolo. Guvernul va deschide cont pentru colectare de fonduri”

missing
25 septembrie 2020, ora 09:25

Guvernul de la Chișinău va deschide un cont pentru colectare de fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. În această dimineață, 25 septembrie, președintele Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu și primarul general au mers la Filarmonica Națională, care a fost cuprinsă de flăcări.

Astăzi, împreună cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și Premierul, Ion Chicu am fost la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, care ieri a fost cuprinsă de flăcări. Este o durere ceea ce am găsit acolo, tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților. Și în aceste clipe pompierii sunt la fața locului pentru a înlătura consecințele și fumul care mai persistă. Guvernul a anunțat că va deschide un cont pentru colectare de fonduri și încurajez toată lumea bună să pună umărul. Pentru artiști va fi găsită o sală pentru a continua activitatea. Ieri, Primăria a fost alături de pompieri, responsabilii cu ajutorul reprezentanților HORECA au asigurat toți cei care luptau cu focul cu hrană și apă potabilă. Este o instituție istorică pentru Republica Moldova și vom ajuta cum putem pentru a fi restabilită”, a scris primarul Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Președintele Dodon susține că „unii sponsori deja l-au contactat și i-au spus că vor acorda 1 milion de lei, bani care vor ajunge în zilele apropiate”, pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale.

De comun acord cu prim-ministrul, am anunțat despre deschiderea unui cont bancar special și despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naționale sub egida Președintelui. Este îmbucurător faptul că unii sponsori deja m-au contactat și și-au expus disponibilitatea de a acorda 1 milion de lei, sumă care va ajunge în zilele apropiate. Pe de altă parte, sarcina cea mai urgentă este lichidarea totală a incendiului și evacuarea gunoiului. Este planificată anunțarea unui concurs pentru un nou proiect al Filarmonicii, a cărei construcție ar putea începe în luna martie 2021. În același timp, trebuie să ajutăm artiștii care au rămas fără scena dragă – ei vor fi repartizați, temporar, în alte săli de concerte și teatre din Chișinău.
Sunt convins că noi toți trebuie să depunem eforturi maxime pentru ca Filarmonica să-și redeschidă ușile, deoarece este unul dintre cele mai reprezentative obiective culturale ale țării noastre, una dintre cele mai importante săli de concerte unde au debutat și au evoluat nume sonore ale artei muzicale de la noi și oaspeți din străinătate. În legătură cu aceasta, fac apel către toate persoanele juridice și fizice, precum și către partenerii externi, cu îndemnul de a participa la realizarea noului proiect național – renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a scris președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar și vor evacua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale.

Mai mulți politicieni au lansat un apel public pentru a fi adunate fondurile necesare pentru reconstrucția clădirii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram