Au schimbat orele din sălile de clasă, pe ateliere de călcat lut sau tâmplărie. Mai mulți elevi ai unui colegiu din capitală au lăsat departe zgomotul orașului și au mers într-un sat din Șoldănești pentru a învăța meserie. Și ca totul să fie ca la carte, acolo s-a organizat și o clacă tradițională ca pe vremuri.

Faptul că practica bate gramatica e lucru știut din totdeauna. De asta s-au convins și mai mulți participanți ai unei școli de vară care au lăsat sălile de clasă și s-au mutat pentru câteva zile la Rogojeni, Șoldănești. Participanții , elevi ai Centrului de Excelență în Construcții, au avut parte de multe experiențe.  Cea mai interesantă a fost încropirea unei clăci tradiționale, așa cum doar pe la bunici am mai auzit povestindu-se.

Și dacă băieții au întins o horă, frământând lutul mai cu spor…Nici fetele n-au stat degeaba.

SERGIU COCEAȘ, ȘEF SECȚIE, CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN CONSTRUCȚII: „Fetele au avut mai multe sarcini, așa cum era tradiția, la netezit lutul, au curățat fațada de varul cel vechi, au curățat cu bisturiul. Chiar la lemnărie a fost o fetiță”.

În cadrul școlii de vară la care au participat 15 baieți și 5 fete, ghidați de organizatori, elevii au învățat cum să readucă la viață tehnicile tradiționale de restaurare și conservare a patrimoniului din Rogojeni, metode vechi, care au fost date demult uitării.

„Cel mai greu a fost demontarea și numerotarea pietrelor”.

„Asta a fost o muncă foarte grea pentru noi, pentru că trebuia  înapoi să le construim, să fie la forma care erau ele odată”.

SERGIU COCEAȘ, ȘEF SECȚIE, CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN CONSTRUCȚII: „Au fost ateliere de zidărie, am restaurat niște pereți care stăteau să cadă. Am restaurat o usă de lemn, la atelierul de tâmplărie. Deasemenea, am călcat lutul, am făcut o clacă moldovenească”.

Cu lutul frământat a fost lipit tavanul unui bordei care fusese abandonat demult. Elevii au mai făcut lucrări și la o biserica veche, care datează din 1800. Tabăra a durat 5 zile și s-a desfășurat în cadrul proiectului Twinning, demarat acum doi ani.

Reporter: LILIA CARAUȘ

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!