/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Deputații PAS cer explicații Guvernului cu privire la anularea indemnizațiilor unice de 16 mii lei pentru medici. Reacția instituției

missing
30 septembrie 2020, ora 17:30

Membrii PAS cer explicații Guvernului cu privire la anularea indemnizațiilor unice în mărime de 16 mii lei pentru personalul medical. Asta după ce ieri deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că Executivul prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 28 septembrie, practic ar fi anulat indemnizația unică pentru lucrătorii din sistemul medical care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului spun că s-au alocat resurse financiare necesare pentru plata unui salariu de bază în fiecare lună personalului medical implicat nemijlocit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, iar acest salariu se va plăti adițional atât timp, cât va persista pandemia.

Marți, 29 septembrie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că Guvernul a anulat indemnizația de 16 mii de lei pentru medici: „Guvernul impostor continuă bătaia de joc față de medici. Prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Guvernul lui Dodon a anulat de facto indemnizația de 16 mii de lei care se acordă pentru medicii infectați de COVID-19”.

„Conform art.VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative, indemnizaţia unică în mărime de 16 000 de lei se stabilește pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică declarate prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr.10 din 15 mai 2020.

Prin hotărîrea de ieri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 se abrogă. Dacă nu mai e în vigoare Hotărârea Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică nr.10 din 15 mai 2020, nu mai poți aplica nici art.VI din Legea nr. 69/2020 și, pe cale de consecință, medicii nu mai pot lua indemnizația de 16 mii de lei. Este tot ce trebuie să știți despre Dodon și guvernul lui”, se arată în mesajul postat de Litvinenco pe Facebook.

Astfel, PAS a trimis azi o sesizare către Guvern și cer informarea în scris despre măsurile întreprinse.

„Am constatat cu stupoare că Guvernul lui Dodon, prin trucuri juridice, a anulat indemnizația unică în mărime de 16 000 lei pentru lucrătorii medicali care s-au infectat în timpul orelor de muncă. Așa vede și înțelege Dodon motivarea cadrelor medicale, care își riscă viețile în lupta cu pandemia. Cerem Guvernului să execute legea și să nu apeleze la acrobații juridice”, a menționat președintele Fracțiunii PAS, Igor Grosu, pe pagina sa de Facebook.

Solicitat de reporterii tv8.md, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Boris Harea, a declarat că în condițiile unei crize pandemice și economice mondiale, Guvernul Republicii Moldova își propune să asigure achitarea pensiilor și salariilor pentru toate categoriile bugetare: „Amintim că s-au alocat resurse financiare necesare pentru plata unui salariu de bază în fiecare lună personalului medical implicat nemijlocit în tratamentul bolnavilor de COVID-19 și va plăti acest salariu adițional atât timp, cât va persista pandemia. De asemenea, de la 1 septembrie au fost majorate salariile lucrătorilor medicali cu 30%, iar de la 1 ianuarie 2021 este inclusă în buget o altă majorare de salariu de 30%. Guvernul Republicii Moldova nu va fi ostaticul populismului iresponsabil al politicienilor și va asigura finanțarea exclusiv a cheltuielilor prevăzute de buget. Asumările financiare ale deputaților, care nu au acoperire financiară și nu sunt prevăzute în legea bugetului, nu au cum fi legal finanțate de Guvern”.

Amintim că, la începutul lunii septembrie, cabinetul de miniștri a aprobat o Hotărâre care prevede anularea indemnizației unice de 16 mii lei pentru angajații instituțiilor de stat, care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă.

Ulterior, Parlamentul a spus nu hotărârii Guvernului de anulare a indemnizațiilor pentru medici. Deputații au votat, în prima lectură, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative care urmărește susținerea cadrelor didactice, producătorilor agricoli, angajaților din sistemul medical și MAI, care s-au infectat cu coronavirus la locul de muncă.

Pe 28 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit starea de urgență în sănătate publică în mai multe localități din țară. Hotărârea nr. 33 din 28 septembrie 2020 poate fi citită AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram