Cancelarul german Angela Merkel a anunţat miercuri că urmează să se întâlnească cu reprezentanta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron în Lituania, relatează AFP și news.ro.

”Mă voi întâlni în curând” cu Tihanovskaia, a anunţat şefa Guvernului german în Bundestag.

Merkel a subliniat că ”admiră curajul” femeilor care manifestează cu regularitate împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, în urma relegerii controversate a acestuia la începutul lunii trecute.

Cancelarul german l-a îndemnat pe Lukaşenko – a cărui realegere nu este recunoscută de către Uniunea Europeană (UE) şi nici de Canada şi Statele Unite, dar care este susţinut de Rusia – ”să înceapă un dialog cu populaţia”, ”fără amestecul Estului sau Vestului”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi, într-o vizită în Lituania, o mediere internaţională în vederea orgamizării unor noi alegeri prezidenţiale în Belarus, sub controlul comunităţii internaţionale, după scrutinul de la 9 august, denunţat drept fraudulos de către opoziţia belarusă şi Occident.

”Vom face tot ceea ce putem, ca europeni, pentru a ajuta într-o mediere” pe care să o ”realizeze ferm OSCE”, a declarat şeful statului francez.

Macron a îndemnat totodată UE să pregătească măsuri punitive pe care să le impună regimului Lukaşenko, după ce Regatul Unit şi Canada au impus sancţiuni Minskului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!