/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Pe hârtie - da, în viață - ba. Impunerea codului roșu de pericol în Chișinău i-a lăsat indiferenți pe oameni

missing
01 octombrie 2020, ora 21:15

De astăzi, în 26 de raioane din țară este instituit cod roșu de pericol, din cauza creșterii rapide a numărului de infectări cu COVID-19. Și Capitala face parte din listă, ceea ce înseamnă că trebuie să devină mai dure și măsurile care se impun a fi respectate.

De exemplu, purtarea măștii, interzicerea aflării în locuri publice în grupuri mai mari de trei persoane sau respectarea distanței sociale. Toate însă, există doar pe hârtie. O parte dintre locuitorii Capitalei continuă să creadă virusul nu există, iar altă parte ne-a spus că a obosit să tot respecte reguli dubioase.

„Mai mult e minciună cred că.”

„Noi deja ne-am obișnuit cu virusul, ne pare că nu e strașnic.”

Deși nu era oră de vârf, transportul public era arhiplin. Oamenii, care așteptau în stație, păreau indignați de situație.

„Luând în considerație cum se păstrează în Europa, aici nu se respectă absolut deloc.”

„Dacă ei nu au simptome, dar transmit virusul?”

În interior, însă, regulile sunt uitate. Am urcat în troleibuzul, care părea să fie mai gol, însă călătorii și-au pus măștile doar după ce au văzut presa.

„Iaca o pun, gata.

„Știți că nu purtați masca corect? – Știu. – De ce? – De atâta.”

„Nu prea le poartă și nu corect. -Le faceți observații, ajută? -Nu prea. Fiecare se gândește că e minciună că nu știu ce, fiecare poartă cum vrea.”

Înghesuiți, printre călători, am ajuns la Piața Centrală, acolo unde tabloul era practic identic. Oamenii se adunau la tarabe unul lângă altul, în încercarea de a găsi produse mai ieftine.

„Distanța socială se respectă? -Da eu nu sunt din oraș. Eu-s de la țară. Noi respectăm în sate. -Da aici? Ați venit la Piața Centrală. Cum nu este, uitați-vă? -Nu de la tarabă, ci între oameni. -Aaa, da noi suntem dintr-un sat. Nu ne e frică de nimic.”

Aproape jumătate dintre oameni nu purtau mască deloc sau o aveau îmbrăcată incorect, doar pe gură sau doar pe bărbie.

„De ce nu purtați masca? -Iacătă este, este.”

„Mă înăduș. -E greu cu ea? -Da. -Dar medicii care stau deja de jumătate de an cu mască? -Înțeleg.”

„O punem, o punem. -Iaca ați pus-o incorect. Pe nas. -Bine, mulțumim.”

Alții erau deranjați de prezența noastră și încercau să ne convingă că măștile sunt dăunătoare, iar virusul nu există.

„E dăunătoare, o să mor de la ea dacă o să respir așa.”

„Aici e politică, nu coronavirus, e politică.”

Tot aici, am surprins și mai mulți pensionari, care au aflat de la noi că a fost instituit cod roșu de pericol în Chișinău.

„Celor care au mai mult de 63 de ani li se recomandă să stea acasă și să iasă doar dacă au o urgență. -Da cine o să-mi aducă? Sunt lucruri pe care în magazin nu le cumpăr, e scump.”

„Fetiță, draga mea, dar cartofi trebuie să cumpăr, ceapă, ulei.”

Și persoanele mai tinere spun că nu prea au auzit despre măsurile restrictive impuse din nou. Acest fapt însă nu îi deranjează mult.

„Da creditele, salariile, astea cine o să le dea?”

„Am auzit și de prostia asta. E circ în țară la noi.”

„ Nu este mare frică, credem în Dumnezeu și mergem mai departe.”

Total diferit arăta situația la Teatrul Mihai Eminescu, din Chișinău. Aici am surprins o sală goală, în așteptarea spectatorilor săi, mai ales că astăzi urmează să fie prezentat primul spectacol din ultimele șapte luni. Pentru siguranța oamenilor, scaunele au fost amenajate astfel încât între aceștia să rămână două locuri libere. Au fost create și trei coridoare separate, pentru a evita aglomerația.

GHENADIE GÂLCĂ, DIRECTOR ADJUNCT AL TEATRULUI: „Din 400 acum avem în jur de 160 de locuri rezervate pentru spectatori. 04:02-04:11 Suntem siguri că în teatru vor fi cu mult mai în siguranță, decât la piață, transportul public, supermarkete.”

Sub cod roșu se află 26 de raioane ale țării, printre care și municipiile Chișinău și Bălți. Măsurile care se impun pentru aceste zone sunt izolare la domiciliu, școli sau clase închise, evitarea vizitelor neesențiale la instituțiile publice, cum ar fi poștă sau bancă, dar și acordare de asistență medicală limitată. Acestea, însă, pot fi modificate de către administrațiile locale. Totodată, sub cod portocaliu se află alte 11 raioane ale țării, printre care Soroca, Ștefan-Vodă, Hâncești și Căușeni. Iar Leova este singurul raion aflat sub cod galben, ceea ce înseamnă că măsurile sunt ceva mai permisive. Ieri Republica Moldova a înregistrat cel mai mare număr de cazuri confirmate de COVID-19 într-o singură zi, de la începutul pandemiei, 1013 cazuri noi de infectare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram