Mai mulți judecători din cadrul sediului Centru al Judecătoriei Chișinău cer membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să adopte hotărârile în mod public, lucru care ar asigura transparența în procesul de votare. Aceasta, după ce o judecătoare a fost aleasă, din greșeală, magistrată la CSJ.

Declarația a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii.

„CSM este garantul independenței puterii judecătorești și organul de autoadministrare, astfel, acțiunile membrilor Consiliului sunt urmărite cu atenție de către exponenții puterii judecătorești. Cu toate acestea, constatăm cu regret, atitudinea neserioasă a unor membri CSM față de puterea judecătorească, față de ședințele CSM și față de legalitatea actului adoptat de către CSM”, se arată în declarația judecătorilor.

Astfel, judecătorii au solicitat membrilor CSM să se abține de la acțiuni care ar afecta imaginea puterii judecătorești și pentru a exclude orice dubiu cu privire la votul acordat – să voteze în mod public.

Solicitarea vine după ce în presă au fost publicate mai multe notițe din timpul deliberărilor CSM de la ședința din 22 septembrie, atunci când s-a desfășurat concursul privind suplinirea mai multor funcții de judecători Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Prin urmare, o judecătoare a fost aleasă, din greșeală, magistrată la CSJ, pentru că o membră CSM a votat de mai multe ori. După aceasta, membra CSM, Elena Belei, a explicat că a fost vorba de o greșeală tehnică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!