/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Ministra sănătății admite că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 ar putea fi mai mare decât cel oficial

02 octombrie 2020, ora 10:40

Numărul de persoane infectate în Republica Moldova cu virusul COVID-19 ar putea fi mai mare decât cel constatat de către autorități. Acest lucru îl confirmă și Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, notează IPN.

Potrivit ministrei, în prezent, în Moldova sunt înregistrate persoane care au forme grave – 5 %, forme medii – 13 % și forme ușoare și asimptomatice – 82%.

„E clar că ar putea fi persoane care sunt asimptomatice și nici nu știm că ele sunt în preajma noastră. Noi de fiecare dată facem apel către persoane când au anumite simptome, să se adreseze către medicii de familie, dar sunt foarte multe persoane care cu adevărat nu manifestă careva semne clinice și în condițiile date este foarte greu să identificăm aceste persoane. Totodată, ei sunt cei care generează nu altceva decât transmiterea acestei infecții”, a declarat Viorica Dumbrăveanu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul de televiziune Moldova1.

Referitor la cei care prezintă simptome, dar nu se adresează la medicul de familie, Viorica Dumbrăveanu susține că acest fapt ține de responsabilitatea fiecărui cetățean în parte.

„În primul rând, trebuie să se gândească la cei din jur pentru că expun riscului de a-i infecta pe cei din jur, fie că este vorba de familie, fie că este vorba despre colegii de serviciu. Există și o altă problemă, noi avem foarte multe cazuri extrem de grave, cazuri care se soldează cu decese atunci când adresarea este întârziată. În condițiile date, facem apel să se gândească din toate punctele de vedere”, a adăugat ministra.

Joi, 1 octombrie, Republica Moldova a înregistrat cel mai mare număr de cazuri confirmate de COVID-19 într-o singură zi, de la începutul pandemiei – 1 022 cazuri noi de infectare. Bilanțul de îmbolnăviri depășește 52 de mii.

Luni, 28 septembrie, în 26 de unități administrativ-teritoriale, a fost instituită starea de urgență în sănătate publică începând cu 1 octombrie. Printre localitățile vizate se și înscrie capitala Chișinău. Pentru acestea a fost stabilit gradului de alertă „cod roșu”. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram