Nucile strânse de pe marginea drumului pot fi o sursă de venit în plus pentru oamenii de la țară. În aceste zile, furnicare de oameni pot fi văzute pe marginea traseelor naționale scuturând copacii și adunând nucile, ca mai apoi, miezul acestora să fie vândut sau utilizat la gătit. Unii oameni spun deschis că vor vinde miezul, alții se feresc să recunoască acest lucru.

„Am venit de la Moscova, din cauza carantinei am rămas, iar acum, vom duce câteva oaspeților. Acolo avem rudele noastre, ne-au rugat să le aducem nuci grecești, în Moldova sunt foarte bune nucile”.

În această perioadă, pe drumurile naționale pot fi întâlniți zeci de oameni care, înarmați cu cârlige, culeg de zor nucile. Anul acesta avem mai puține, dar mai bune, spun culegătorii.

„Uscăciunea asta, mai puține, dar mai bune. Nu-s stricate, anii trecuți, toată vremea, negre, dar anul acesta, mai bune sunt”.

Femeia spune că adună nucile pentru miezul lor care este nelipsit din prăjiturile cu care își răsfață copiii.

„Eu dacă strâng vreo 5 kilograme de miez, să am pentru toată iarna să coc. Asta fac pentru copturi, la copii, dar de vânzare, nu. Nu sunt de vârsta asta care de vânzare”.

Pentru mulți, nucile reprezintă o sursă de venit în plus, mai ales atunci când cheltuielile sunt mari, iar veniturile tot mai mici.

„Ei, mare venit, dar tot oleacă este. Cu pensia noastră, 1800 de lei”.

Potrivit Inspectoratului Ecologic de Stat, culesul nucilor trebuie să se facă fără afectarea vegetației și cu acordul administrației locale. În caz contrar, acțiunile pot fi pedepsite contravențional.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!