Premieră pentru Republica Moldova! O mașină obișnuită a fost transformată în una sută la sută electrică. Chiar dacă nu poate fi comparată cu o Tesla, noua Dacia Logan, susținută de un motor electric, ar putea servi drept alternativă inedită pentru vehiculele urbane. Proiectul a fost inițiat de trei ingineri din țară, care au muncit aproximativ un an la realizarea acestei inovații tehnologice. Conform creatorilor, după o încărcare a KIT-ului, mașina ar putea conduce pe drumurile din orașe până la 120 de km.

Ideea de a veni cu o inovație pentru Republica Moldova a fost inspirată din Occident, unde cei trei creatori și-au făcut studiile și au activat ani buni. Odată reveniți în țară, aceștia au decis să vină pe piață cu ceva inedit – o Dacie Logan electrică.

OLEG ȘARGU, MEMBRUL ECHIPEI: „Inspirația a venit, cred că, natural și organic la toți trei odată pentru că eu vin din Occident, Maxim vine de peste hotare, Victor, la fel, a fost expus tehnologiilor, deci noi toți trei am fost expuși tendințelor globale în domeniul automotiv. Dacia a fost folosită pentru că e cea mai populară mașină la noi, e accesibilă la preț.”

Inițiativa a  venit din partea lui Maxim. Chiar dacă prima lui tentativă de a transpune în viață proiectul – a eșuat, ulterior, datorită noii echipe, modelul Dacia Logan, supus schimbărilor tehnologice,  a rezistat cu succes conversiei electrice.

MAXIM CONOPLIN, MEMBRUL ECHIPEI: „Procurasem baterii, încărcător, motoare, controlere și așa mai departe, adică în linii generale, cam tot ce era necesar pentru a realiza KIT-ul, așa credeam eu.. unele lucruri nu prea mi-au reușit și deja abandonasem proiectul.”

Totuși, absolventul Universității Coventry din Marea Britanie nu s-a dat bătut. Cu prima ocazie, a pus din nou proiectul pe roate și alături de colegii săi,  au ajuns la rezultatul dorit.

MAXIM CONOPLIN, MEMBRUL ECHIPEI: „Urmările așteptăm să le vedem, dar speranțele sunt că am dori să vedem cât mai multe mașini electrice pe străzile republicii, a Chișinăului.”

Victor a fost creierul tehnologic al proiectului. Responsabil de construcția inginerească a KIT-ului, acesta ne-a explicat în termeni simpli cum  deosebim o Dacie Logan electrică de un automobil obișnuit.

VICTOR DAMASCHIN, MEMBRUL ECHIPEI: „Inițial aici a fost un motor cu ardere internă, de marcă Dacia, de la fabrică. După ce motorul mașinii s-a stricat, nu era convenabil de cumpărat unul nou, de aceea am scos motorul vechi și am pus unul electric în schimb.”

Din spusele lui Victor, noul sistem ce susține motorul automobilului, este unul simplu, dar în același timp, sigur pentru exploatarea în ciclul urban.

VICTOR DAMASCHIN, MEMBRUL ECHIPEI: „Este o schemă mecanică simplă și este sigură, se va defecta foarte rar și chiar dacă se va defecta vor trebui puțini bani pentru a o repara.”

Acum, creatorii KIT-ului sunt în proces de scriere a proiectului pentru a-l putea înainta testării tehnice și pentru a primi autorizație. Doritorii de a-și instala un motor electric în propria mașină pot scoate din buzunare în jur de 7000 de euro. Totuși aici sunt și avantaje, deținătorii vehiculelor electrice vor achita 30 de bani per kilometru, mai exact, de 5 ori mai puțin decât în cazul unei mașini cu motor obișnuit.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!