/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Polițiștii din Strășeni au decis să pună umărul la reparația Filarmonicii Naționale

missing
05 octombrie 2020, ora 20:28

Au decis să ajute la reparația Filarmonicii Naționale, care a ars în urmă cu o săptămână și jumătate. Colectivul artistic al Inspectoratului de Poliție Strășeni a donat astăzi banii, câștigați la un concert. Până acum, mai mulți artiști, oameni și chiar întreprinderi au contribuit financiar, pentru a restaura edificiul Filarmonicii. Deocamdată, nu se știe exact de câți bani va fi nevoie. Potrivit directoarei, pe contul Filarmonicii s-au adunat peste 100 de mii de lei.

A doua zi, după ce Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări, au fost deschise mai multe conturi pentru donații. Astăzi, au decis să pună umărul și cei din colectivul artistic al Inspectoratului de Poliție Strășeni. Aceștia au donat banii pe care i-au câștigat anul trecut, la un concert.

„Orice donație este binevenită. Știți cum orice donație vine din suflet cât de puțin dar e din suflet”.

Directoarea Filarmonicii a decis și pentru ce vor cheltuiți banii: „Pentru hârtie de multiplicare a notelor. Hârtie A3 și A4 pentru că au ars multe partituri”.

Înainte de dona banii, conducătoarea artistică și comisarul Inspectoratului de Poliție Strășeni, care este și solist, au trecut pe la Filarmonică, pe scena căreia au cântat când erau copii.

LUDMILA CUBE, CONDUCĂTOR ARTISTIC: „Ar trebui să donăm cât de puțin la această perlă a culturii. Este foarte tragic pentru că eu de mic copil, când învățam la școala de arte, aici am petrecut în scenă, am cântat în cor”.

DUMITRU POSTOLACHI, COMISAR, IP STRĂȘENI: „Încă de mic copil am cântat pe scena Filarmonicii. MUSCA îi îndemn pe toți să doneze care și cât poate”.

Directoarea Filarmonicii susține că zilnic vin donații din partea artiștilor, oamenilor sau întreprinderilor.

SVETLANA BIVOL, DIRECTOAREA FILARMONICII: Oamenii continuă să aducă donații cine 200 cine 300 de lei. Acum a fost o donație de o mie de lei. Muzicienii donează, familia Golomoz ne dăruiește un clarinet piccolo care costă peste 3500 de euro, fosta directoarea a liceului Porumbescu a adus o donație de 10 mii lei.”

Deocamdată, pe contul Filarmonicii s-au adunat peste 100 de mii de lei. Încă nu este clar de câți bani este nevoie pentru restaurarea edificiului. Deși în spațiul public, se vehicula că Filarmonica ar putea fi amplasată în alt loc, directoarea dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

SVETLANA BIVOL, DIRECTOAREA FILARMONICII: „Tare mi-aș dori să facem asta cât mai rapid, dar este normal că v-a dura ani, minimum doi ani. Doar acolo, Mitropolit Varlam 78 doar acolo altă adresă nu poate exista”.

Incendiul, care a mistuit edificiul Filarmonicii Naționale, a izbucnit pe data de 24 septembrie, în jurul orei 12:00. Zece autospeciale și aproape 60 de pompieri s-au luptat cu flăcările mai bine de zece ore. Focul a fost stins în totalitate abia a doua zi dimineață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram