Zilierii care muncesc în agricultură ar putea fi remunerați prin... vouchere. Proiectul înaintat de un deputat

09 octombrie 2020, ora 15:53

Munca zilierilor care lucrează în agricultură ar putea fi remunerată prin… vouchere. Un deputat democrat a inițiat un proiect de modificare a Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Documentul a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități.

Potrivit proiectului, urmează a fi introdusă în legislație noțiunea de voucher, „formular cu regim special, ce confirmă dreptul beneficiarului de lucrări necalificate de a procura forță de muncă necalificată și efectuarea plății pentru numărul de zile notificate în el”.

Beneficiarul de lucrări va putea opta pentru procurarea unui număr de vouchere de la Inspectoratul de Stat al Muncii, egal cu numărul de angajați necesar pentru muncile necalificate și va efectua plata pentru numărul de zile notificate. Angajatorul va putea utiliza munca bazată pe vouchere dacă numărul de zilieri necesari pentru executarea lucrărilor necalificate depășește 50 de oameni pe perioada de angajare.

Autorul proiectului propune ca prețul unui voucher să fie determinat în funcție de domeniul agricol: agricultura ecologică și turism rural – 6 lei/voucher, agricultura de valoare înaltă – 8 lei/voucher, agricultura convențională – 10 lei/voucher. Angajatorii care vor angaja persoane cu dizabilități ar putea beneficia de o reducere de 25% din prețul voucherului.

O altă prevedere a proiectului este majorarea numărului limită de zile pentru care poate fi angajat un zilier, de la 90 de zile la 120 de zile. De asemenea, pentru a face mai atractivă munca bazată pe vouchere, autorul inițiativei legislate propune scutirea zilierilor de impozitul pe venit.

Voucherul pentru muncile prestate în agricultură (și nu doar) este pe larg utilizat în astfel de țări cu angăjări masive de zilieri, cum ar fi: Polonia, Italia, Belgia, Țările de Jos, Ungaria, Lituania. Aceste țări au început să experimenteze cu munca bazată pe vouchere încă din 2010 și, pe parcurs, au atins rezultate impresionante. Proiectul de lege va îmbunătăți și ajusta politicile în domeniul reglementării muncii prestate de zilieri în agricultură”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Proiectul de lege urmează a fi discutat de celelalte comisii permanente, iar, ulterior, dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram