/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Plahotniuc șterge urmele? Cu ce scop a călătorit în Cipru la sfârșit de septembrie

missing
12 octombrie 2020, ora 16:30

În ultima perioadă, în presă apar tot mai multe informații despre misterioasele călătorii în diferite state ale lui Vladimir Plahotniuc, după ce a părăsit Statele Unite ale Americii. La sfârșitul lunii septembrie, Plahotniuc ar fi călătorit din Turcia în Cipru. „Cutia Neagră” a reușit să obțină detalii despre această călătorie și care a fost scopul ei.

Primul despre călătoria lui Plahotniuc în Cipru a vorbit liderul Partidului Nostru, Renato Usatii. Potrivit lui, Plahotniuc și-ar fi cumpărat bilet spre Cipru pentru ziua de 28 septembrie și ar fi plecat încolo însoțit de o femeie și un bărbat. Cine sunt aceștia, nu am reuști să stabilim. Informațiile obținute de „Cutia neagră” arată însă că Plahotniuc se afla deja pe 27 septembrie în Cipru,  iar timp de patru zile, până pe 1 octombrie, mai multe companii offshore care îi aparțin lui Plahotniuc și-au schimbat brusc directorii și administratorii.

Primele schimbări au fost operate în structura de administrare a companiilor „SEPPOTA SERVICES LIMITED” și „ASIRAPAL ENTERPRISES LIMITED”, chiar în ziua de 27 septembrie.

Numele Off-shorului cipriot apare în cel de-al doilea raport Kroll, ca fiind una dintre companiile care a beneficiat din banii furați de la BEM. Astfel, potrivit experților de la Kroll, pe conturile „Seppota Services”  de la „Victoriabank” ar fi ajuns 21 de milioane de dolari proveniți din credite frauduloase de la Banca de Economii.  Kroll nu a reușit să stabilească care a fost destinația finală a acestor bani. „SEPPOTA” a fost fondată la sfârșitul anului 2013, chiar în timpul fraudei bancare.

„ASIRAPAL ENTERPRISES LIMITED”  este fondatoare a unei alte companii afiliate lui Vlad Plahotniuc – cunoscuta „Finpar Invest ”. Compania a fostă vedetă a mai multor investigații jurnalistice legate de achiziționarea terenului de peste un hectar de pe str. Ghioceilor,  pe care a fost construit holdingul media al oligarhului (apropo printr-o decizie de judecată). De asemenea, firma era prorietara vestitului GBC.  In vara anului 2018, Finpar Invest a vândut GBC-ul și alte două proprietăți imobiliare pe care le avea, de peste jumătate de miliard de lei, unui off-shore din Gibraltar.  Anul trecut, la o lună de la fuga lui Plahotniuc din Moldova, Agenția pentru Recuperarea bunurilor Infracționale  a pus sechestru pe mai multe imobile din proprietatea Finpar Invest,  în cadrului unui dosar privind frauda bancară.

Pe 28 septembrie curent, este schimbat directorul și secretarul unui al treilea offshore cipriot din imperiul lui Plahotniuc – „POLYFIDIA SERVICES LIMITED”.  Acest offshore a fost creat la distanța de câteva săptămâni de la primele două și chiar avea aceeași adresă și administratori ca și „Seppota Services”. Noii agenți administratori de asemenea sunt identici.

„POLYFIDIA SERVICES”  este fondatoare în Moldova a companiei „Capital investments”.  Aceasta este firma care în 2015 a cumpărat de la Sindicate o clădire de vizavi de Guvern, unde își avea sediul UNIBANK,  iar 2016 –  Palatul de Cultură al Sindicatelor, din sectorul Râșcani, unde acum se construiește un imens complex locativ.  Tot în 2016, compania a procurat, prin intermediari, 16 ari de pământ în centrul Capitalei de la soacra fostului director al CNA, Viorel Chetraru, în prezent membru al Curții de Conturi.  In 2017 deja, firma a intrat în posesia a altor 2 clădiri din centrul Chișinăului, Casa Modei și sediul compania de asigurări „Asito”, de pe str. Bănulescu-Bodoni.  Ulterior bunurile au fost transferate din companie în companie, ajungând piesă de schimb în locul vestitei Casa Albă, palatul de reședință al lui Vlad Plahotniuc . Capital Investments SRL îl are ca administrator în Moldova pe un oarecare Sergiu Șterbeț , fiul unui actual consilier raional democrat din Hâncești.

Pe 1 octombrie, în timp ce Plahotniuc se afla în Cipru, își schimbă administratorii și „INVESTAR INVESTMENT LIMITED”,  un alt offshore implicat în afacerea cu procurarea Casei Albe . Anume această companie a procurat Casa Albă de la vechii proprietari pentru Vlad Plahotniuc, în martie 2017. În această tranzacție, compania a fost reprezentată de prietenul lui Plahotniuc, Iurie Luncașu,  cel care s-a sinucis în circumstanțe misterioase la scurt timp după fuga oligarhului.

„Cutia Neagră” a descoperit schimbări de acționari și administratori încă cel puțin 5 firme offshore ale lui Plahotniuc din Cipru. Firme vechi și bine cunoscute jurnaliștilor de investigații – „Finpar Victoria Limited ”, „Insidown LTD”,  „Sigmateli Limited ”, și chiar marele consorțiu al averilor lui Plahotniuc – „Mavogan Holdings Limited”.  În lista off-shoreurilor care și-au schimbat fețele interpuse se regăsește și „BB- Hamodialyse Limited ”. Firma care a preluat în 2017 afacerea cu hemodializă din Chișinău, administrată anterior de avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa.

Toate schimbările din aceste offshore-uri cipriote au fost inițiate pe parcursul lunilor august și septembrie curent.  De asemenea, în majoritatea cazurilor au fost numiți directori și secretari noi aceleași agenții de înregistrare -„PAGESERVICE LIMITED” și „PAGE DIRECTORS LIMITED”.

Pentru a nu ne opri prea mult la isprăvile din Moldova ale acestor companii, vă voi spune pe scurt că Finpar Victoria se regăsește în raportul Kroll2, ca beneficiar al 2,9 milioane de dolari din BEM.  Insidown este firma în spatele căreia Plahotniuc și-a ascuns acțiunile de la Victoriabank . Sigmateli Limited, potrivit reporterilor de investigații de la „Rise Moldova”, i-ar aparține soției lui Plahotniuc, Oxana Childescu. Firma a primit milioane de euro împrumuturi de la oligarh și acționează ca o companie deținută pentru o serie de proprietăți de lux asociate cu familia Plahotniuc din toată Europa.

„Mavogan Holdings” concentrează  mai multe companii moldovenești cunoscute ca fiind afiliate lui Plahotniuc: holdingul media General Media Group, agenţiile de publicitate Casa Media Plus şi Local Media, agenţia de modeling Angel-S, hotelurile Nobil şi Codru, Clubul de noapte Drive şi agenţiile de pază Argus-S, şi Argus Teh. De asemenea, toate off-shoreurile OTIV ale lui Plahotniuc sunt adunate sub umbrea cipriotei Mavogan Holdings.

La fel ca și majoritatea companiilor off-shore din Cipru ale lui Plahotniuc, Mavogan era administrată de agenția de înregistrare ARGYROU & ASSOCIATES SECRETARIAL LTD,  iar din septembrie director a fost numită moldoveanca Nina Schițco, o persoană de încredere a fostului oligarh.

După cum se vede, sejurul din Cipru al lui Vlad Plahotniuc nu a trecut fără utilitate. Mai mulți experți în afaceri internaționale ne-au explicat că astfel de schimbări de directorat de multe ori sunt făcute înainte de lichidarea unei companii, iar administratorii sunt schimbați pentru optimizarea cheltuielilor de închidere a off-shoreurilor.Am încercat să îl contactăm telefonic pe Vlad Plahotniuc pentru a ne oferi detalii despre aceste schimbări în firmele din Cipru, dar fostul oligarch nu ne-a răspuns la telefon, dar avocatul acestuia ne-a oferit un comentariu.

Cu vești despre afacerile lui Plahotniuc și noi dovezi ale implicării acestuia în furtul miliardului vom reveni în curând.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram