Forțele de securitate din Belarus ar putea trage asupra protestatarilor dacă va fi necesar, a avertizat ministrul de Interne adjunct Genadi Kazakevic, potrivit The Guardian și Digi24.ro.

Kazakevich a declarat că: „Nu vom părăsi străzile, iar soldații și forțele de securitate vor folosi, dacă este necesar, și arme letale”.

Este pentru prima dată când autoritățile amenință în mod explicit că vor folosi arme de foc împotriva protestatarilor opoziției, marcând o escaladare semnificativă a blocajului dintre preşedintele Alexandr Lukaşenko şi cetățenii din Belarus. Avertismentul a venit, după ce miniștrii de externe ai UE discută despre sancționarea liderului de la Minsk pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea sa.

Poliţia a arestat 713 persoane în timpul protestelor desfăşurate duminică în Belarus, a anunţat luni Ministerul de Interne de la Minsk. Forțele de securitate a folosit forţa, inclusiv tunuri cu apă şi grenade asurzitoare, pentru a dispersa manifestanţii care solicită demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi organizarea unor noi alegeri prezidenţiale.

Acesta a fost al nouălea weekend consecutiv de proteste din Belarus după scrutinul prezidenţial din 9 august, pe care liderul de la Minsk susţine că l-a câştigat cu 80% din voturi, dar despre care opoziţia este convinsă că a fost fraudat pentru a-i asigura lui Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor. Lukaşenko (66 de ani) conduce Belarusul de peste un sfert de secol, fără a tolera opoziţia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!