/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

La mulți ani, Chișinău! Câți primari a avut Capitala și ce au făcut pentru dezvoltarea acesteia

missing
14 octombrie 2020, ora 08:15

Municipiul Chișinău a îmbrăcat azi straie de sărbătoare! Capitala țării noastre marchează Hramul orașului. În toți acești ani, a fost condus de 52 de primari, fie aleși, fie numiți, și șase primari interimari. O parte dintre ei au deținut fotoliul de primar pentru două sau trei mandate.

Cei mai longevivi primari ai capitalei au fost: Carol Schmnidt – 26 de ani, Dimitrie Lovcinski – 14 ani, Dimitrie Mincu –  13 ani, Dorin Chirtoacă – 11 ani, Serafim Urechean – 11 ani și Iulian Levinschi – 9 ani.

Cum au contribuit cei mai longevivi primari ai Chișinăului la dezvoltarea orașului:

Carol Schmidt

A fost primar în Chișinău din 1877 până în 1903, având o contribuție enormă la modernizarea orașului.

Carol Schmidt a contribuit la construirea capelei din cartierul Rîșcani și a câtorva case pentru invalizi (1877-1881). În perioada mandatului său au fost pavate străzi, a fost deschis un azil pentru pribegi (1899), s-a construit Amfiteatrul popular cu o sală de spectacole (1900), a fost dezvelit bustul lui Pușkin, au fost trase primele linii de tramvai (1881-1895), a fost construit primul apeduct și rețeaua de canalizare a orașului, s-a introdus iluminatul stradal, s-au construit numeroase edificii (Școala Reală (1886), Gimnaziul de Fete al Principesei Natalia Dadiani (1900), Muzeul de istorie a ținutului (1889), sediul actual al Primăriei (1901) etc.).

Leopold Siţinschi

A fost primar în perioada 1904-1905, după demisia lui Carol Schmidt și a inițiat unele dintre cele mai importante construcții din oraș: Banca orașului (actuala Sală cu Orgă), Spitalul Militar, Pompieria și mai multe școli din Chișinău.

Ion T. Costin

În cei doi ani de mandat, 1938 – 1940, a reușit să  obțină fonduri pentru repararea drumurilor, pentru amenajarea grădinilor publice, a cimitirului eroilor de pe strada Armenească, pentru tipărirea unor cărți care reflectau trecutul istoric al Chișinăului. A fost primul primar care a decis să sărbătorească aniversarea orașului, cea de 500 de ani în anul 1936.

Nicolae Costin

Nicolae Costin este primul primar al Chișinăului după Proclamarea Independenței Republicii Moldova în anul 1990. Fiind în funcție în perioada 1990-1994, a contribuit la modificarea denumirii străzilor municipiului Chișinău cu un nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătarul, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, București, Calea Ieșilor etc.).

De asemenea, a contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea liceelor (român–englez „Mircea Eliade”, român–italian „Dante Alighieri”, român–francez „Gheorghe Asachi” și român–german „Mihail Kogălniceanu”), precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca „Onisifor Ghibu”, la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului, la restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Au fost instalate și dezvelite busturile clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare”. A susținut reînvierea tradițiilor legate de sărbătorile creștine (Paștele, Crăciunul), instaurarea tradiției sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova și Limbii române.

Serafim Urechean

Serafim Urechean a condus Chișinăul între anii 1994 și 2005. Sub conducerea lui, Chișinăul a cunoscut o schimbare radicală, periferiile fiind transformate în orășele cu vile și în felul acesta capitala Moldovei a suportat mai bine criza economică a tranziției.

În calitate de Primar al municipiului Chișinău a susținut și a contribuit direct la organizarea mai multor forumuri și conferințe internaționale la Chișinău sub egida O.N.U., U.N.E.S.C.O., N.A.T.O., TACIS etc. De asemenea, este co-autor al monografiei: „Scientific and Technological Achievements Related to the Development of European Cities”, N.A.T.O. ASI Series. Vol. 9.

Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă a fost în funcția de primar timp de 10 ani (2007-2018), și este cel mai tânăr candidat pe care l-a avut Chișinăul. În timpul mandatelor sale, a fost înnoit Parcul de troleibuze din Chișinău, construită strada pietonală.

Actualmente, edil al Capitalei este Ion Ceban, ales în pe 11 noiembrie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram