Reprezentanții de la Tiraspol în Comisia Unificată de Control refuză în continuare să abordeze subiectul cetățenilor moldoveni răpiți de forțele transnistrene. Într-un comunicat de presă al CUC, se spune că membrii din stânga Nistrului au refuzat să includă acest subiect pe ordinea de zi a ședinței Comisiei. Ca urmare, ședința a fost amânată pentru încă o săptămână.

„Delegația Republicii Moldova s-a referit, în primul rând, la acțiunile abuzive și provocatoare ale așa-numitului „mgb” care nici nu are dreptul să se afle în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, dar care se ocupă cu răpiri de persoane și cu îngrădirea liberei circulații. Evident, că exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect”, se spune în comunicat.

Un alt aspect refuzat de partea transnistreană este o problemă mult mai „veche” și ține de data de  1 mai 2019, când Tiraspolul și-a introdus „grănicerii” în Zona de Securitate, abilitându-i cu funcții de control al fluxului de cetățeni și mijloace de transport.

Nu s-a reușit nici audierea comendantului militar care să raporteze cu privire la prezența militarilor înarmați subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate”, menționează membrii CUC.

Potrivit lor, pentru a promova subiectele respective, delegația Republicii Moldova a intervenit cu anumite modificări în formularea acestora, fiind susținută de reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în CUC.

Membrii CUC susțin că până săptămâna viitoare „părțile vor încerca să delege observatorii militari în orașul Camenca pentru a documenta acțiunile abuzive întreprinse de Tiraspol, care sfidează deschis actele de bază ale operațiunii de pacificare, discreditând totalmente mecanismul existent de pacificare”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!