Președintele Kîrgîstanului, Sooronbai Jeenbekov, și-a dat demisia din funcție pe fondul protestelor și a crizei politice din țară, transmite meduza.io.

„Pentru mine, pacea din Kârgâzstan, integritatea țării, unitatea poporului nostru și liniștea în societate sunt mai presus de toate. Nu este nimic mai drag pentru mine decât viața fiecărui compatriot. Eu nu mă țin de putere. Eu nu vreau să rămân în istoria Kârgâzstanului ca președinte care a vărsat sânge și a tras asupra propriilor cetățeni. Prin urmare, am decis să demisionez, a declarat președintele Kîrgîstanului, Sooronbai Jeenbekov.

Vineri, preşedintele Kârgâzstanului a decretat starea de urgenţă în capitala Bişkek şi a ordonat desfăşurarea armatei pe străzile oraşului, transmite Reuters.

Jeenbekov anunţase anterior că ar putea demisiona după numirea unui nou guvern.

În fosta republică sovietică din Asia Centrală au loc proteste după alegerile parlamentare de duminica trecută, contestate de opoziţie şi ulterior anulate. Protestatarii au ocupat sediile instituţiilor centrale de la Bişkek, însă au urmat disensiuni în rândul opoziţiei, care este împărţită în 11 partide. Mii de oameni au continuat să iasă în stradă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!